We belichten de beste, mooiste, opmerkelijkste en meest gewilde plekken in Amsterdam waar je óók nog eens heerlijke specialty coffee kunt drinken.
Ook al zet je thuis een behoorlijk fraai bakkie, het smaakt nooit zoals een koffietje buiten de deur. Waar dat aan ligt? Oh zoveel, maar vooral aan de plek. Koffie is als je het ons vraagt meer moment dan drank. De ene keer is het een rustmoment, de andere keer een supersociale activiteit, en dan weer een potentiële ontmoeting in een kopje.
Maar o wee als-ie niet lekker smaakt! De kwaliteit mag niet afdoen aan de locatie. Daarom hebben we een lijst gemaakt met koffiezaakjes waar je the best of both worlds vindt: de leukste plek én de lekkerste koffie.
Voor bij de koffie: Rutger bakt bokkenpootjes met koffieganache
Wat is specialty coffee eigenlijk?
Een panel van koffiespecialisten, de SCA oftewel de Specialty Coffee Association, heeft een aantal criteria opgesteld om de kwaliteit van koffie wereldwijd te beoordelen en daarmee te waarborgen. Er zijn zo’n 11 criteria waar koffiebonen aan moeten voldoen om de titel specialty coffee te verdienen.
Het gaat onder andere over het aroma, de balans tussen de verschillende smaken, of er defecten zijn, en hoe lang de nasmaak in je mond blijft hangen. Tijdens het cuppen (het proeven van de koffie) worden de koffiebonen beoordeeld op een schaal van 1 tot 100. Scoort de koffie hoger dan 80, dan mag het verkocht worden als specialty coffee. Alleen koffie met een score hoger dan 80.
1. Black Gold: specialty coffee van verschillende branders
Vlak achter de Nieuwmarkt vind je Black Gold, een pretentieloze zaak (ze bestaan nog!) waar vooral de buurt de deur plat loopt. Hier kun je diep in het kopje kijken én tegelijkertijd je schouders langzaam laten wiegen op het ritme van de muziek. Je snapt het, dit is zo’n dubbelconcept: de koffiezaak plus. Naast lekkere kopjes koffie worden er records gedraaid én verkocht.
Voor de specialty coffee liefhebber hebben ze hier maandelijks wisselende bonen van lokale branders die je mee naar huis kunt nemen. De Eindhovense branderij Sprout heeft de revue reeds gepasseerd, evenals Manhattan uit Rotterdam. Voor bij de koffie zijn er financiers van patissier en kombucha-maker Leave Your Sword, in hele bijzondere smaakcombinaties: miso-walnoot bijvoorbeeld. Of ga voor yuzu en maanzaad, ongekend lekker!
blackgoldamsterdam.com
2. Fuku
The OG zouden ze in Amerika zeggen: the original gangster onder de koffiezaken. Niet eens omdat ze er al zo lang zitten. Het pandje in Bos en Lommer, vlakbij het Westerpark, is pas namelijk pas eind 2018 open gegaan.
Waarom Fuku dan toch voelt als een stamcafé? Vanwege Lex Wenneker, de eigenaar van Fuku en kampioen koffiezetter. In 2015, 2016 en 2018 won hij de titel Dutch Barista Champion, en in 2016 was hij finalist op het wereldkoffiekampioenschap. Geen groen(koffieboon)tje dus.
Dat je bij Fuku zo’n beetje de beste koffie van Amsterdam drinkt, zit ‘m niet in het opschuimen van de melk, hoelang de espresso doorloopt of de grofheid van de maling. Allemaal belangrijk, zeker, maar het echte kwaliteitsverschil schuilt in de selectie van de koffiebonen én de branding.
Friedhats
Beiden houdt Lex gepassioneerd zelf in de hand. Onder de naam Friedhats (een anagram van Headfirst, zijn eerste koffiezaak) brandt hij de koffiebonen die hij zelf uit de landen van oorsprong haalt.
Zelfs in Colombia en Brazilië lopen ze weg met de koffie van Friedhats. Duurzaam is het niet, als je bedenkt dat de bonen daar worden geplukt, om vervolgens via een Amsterdamse branderij weer terug te reizen naar het land van oorsprong. Maar het illustreert wél de kwaliteit en de invloed van de juiste branding op de uiteindelijke smaak.
Hebben we je interesse gewekt? Proef het dan zelf! Ga naar Fuku en bestel twee verschillende specialty coffees en zoek de 7 verschillen. Liever iets sterkers? Op vrijdag organiseren ze speciale avonden. Zo kwam er onlangs een Oekraïense barista koffiecocktails maken. Extra leuk: ze verkopen de lekkernijen van bakkerij Ulmus. Zoals een bomboloni met vijgenbladcustard en knapperige cruffins.
friedhats.com
Door de hele stad wordt de specialty coffee van Friedhats geschonken, een paar fijne plekken waar je de koffie kunt proeven:
• Oslo
• Europizza
• Oficina
3. Rum baba
Ze begonnen met een zaak op de Pretoriusstraat in Amsterdam Oost, waar het zo goed ging dat er een aparte branderij bij kwam. Nu zit er ook al een aantal jaar een vestiging op de Elandsgracht. Dus of je nu in Oost, in West of thuis bent: aan je portie rum baba komen, lukt je best! Van nitro coffee, espresso based drankjes, tot batch brews (grote pot vooraf gebrouwen filterkoffie) en andere soorten filterbereidingen: in alle vestigingen is de keuze reuze. Waar ze in verschillen is de inrichting.
In Oost is het knus. Vintage meubels, heldere kleuren en de grote ramen van het hoekpandje nodigen uit om er uren te verdwalen in koffie. Gesprekken met vrienden, boekjes en heerlijke taartjes: laat de vitrine je verleiden! En als je er dan toch bent: steek de straat over en snuffel rond bij Komok – het artistieke keramiekwinkeltje van o.a. Emma Levie (jongere zus van Samuel Levie).
De zaak in West is juist helemaal ingericht op de to-go beleving en voelt met zijn open inrichting (de koffiemachine staat tegen de muur) als een koffiewinkel zonder duidelijke hiërarchie. Of nou ja, eigenlijk is die er wel. Alles draait hier namelijk om de vrolijke zakjes met vers gebrande bonen die staan te popelen om meegenomen te worden, evenals die lekkere latte met havermelk.
rumbaba.nl
4. Toki: Specialty coffee bij een Japanse hangout
Pal tussen de drukke Haarlemmerdijk en de Brouwersgracht vind je coffee hangout Toki waar de creatieve voorhoede tot rust komt. Je kunt hier onder het drinken van een kop koffie – of een matcha latte – ontdekken wat de laatste trends in modeland zijn of jezelf verstoppen achter een van de vele magazines.
Het interieur lijkt op het clubhuis van de Japanse scouting. Niet dat we daar ooit zijn geweest, maar we kunnen ons zo voorstellen dat daar ook vlaggen hangen met ‘go slow‘. Dat de vloer daar net zo blauw is en dat het clubhuis – net als Toki – is uitgerust met campingstoelen, rvs-bordjes en thermosflessen.
Het prachtige terrazzo-marmer kunnen we dan weer niet in die visualisatie plaatsen, maar wél in de vertaling van het woord ‘Toki’: dat is Japans voor ’tijd van mogelijkheden’.
tokiho.amsterdam
5. Back to Black
Opnieuw een unieke koffiezaak, want hier staan twee vrouwen achter de koffiemachine. “Ik kan helemaal zelf de smaak bepalen, van het besje tot aan het serveren”, zegt Inge Bulthuis in een interview met het Parool. Ze is de mede-eigenaar van Back to Black en heeft naast twee zaken – één om de hoek van het Rijksmuseum en de ander aan de Van Hallstraat – ook haar eigen specialty coffee branderij in Westpoort.
In iedere goede brander huist wel een controle freak. Zo ook in Inge, die graag aan de verschillende knoppen draait voor dat ene unieke kopje koffie waar haar koffiedrinkers voor terug komen. Back to black, of toch liever white? “Hoewel we soms dezelfde bonen inkopen als andere koffiezaken in Amsterdam, smaakt de koffie nooit helemaal hetzelfde. We maken allemaal andere brandprofielen maken”.
De locatie aan de Weteringstraat blijft onze favoriet met z’n blauwe deuren, huiskat (sporadische knuffels inbegrepen) en de stoep waar je heerlijk buiten kunt zitten.
backtoblackcoffee.nl
Andere favo koffietentjes waar specialty coffee wordt geschonken
• Keppler koffie
• 4850 (van woensdag t/m zaterdag geopend voor koffie en buns)
• Lot61
• Caffenation
• White label
• Scandinavian Embassy