Dit zijn de allerlekkerste Italiaanse adressen in de Jordaan

De delicious. redactie struint wat plekjes af. En de Italiaanse keuken blijkt vaak nummer 1. Dat de Amsterdamse Jordaan vol zit met Italiaanse pareltjes, is een gift voor iedereen die van lekker Italiaans eten houdt. Van ijssalons tot pizzeria’s en alles wat daar tussenin zit: dit zijn onze favoriete plekjes.

Weinig dingen zo lekker als Italiaanse desserts: proef éen van deze 6 showstoppers!

Salvatorica
Sardijnse chef en raviolimeester Roberto heeft zijn eigen plek. Voor zijn bijzondere ravioli met artisjok, provolone met citroen of buffelricotta en spinazie. Om mee te nemen en hij heeft nu ook een tafel in de zaak.
Lijnbaansgracht 71.

Al Ninèn
Op de Westerstraat: trattoria/traiteur Al Ninèn, van Manuele Monari en chef Epifani Giacinto Massimo. Hier draait alles om hun geboortestreek Emilia Romagna, om producten van kleine producenten en veelal biologisch. Er staan tigelle, ronde knapperige broodjes op het (lunch) menu. Belegd met tomaat, rucola, stracchino of met bolognese saus. En uiteraard de beroemde pasta’s uit Emilia: echte carbonara, lasagne met taleggio en culatello (ham uit de streek) en veel soorten ravioli.
Westerstraat 77.

Toscanini
Befaamd Amsterdams fenomeen en volgens ons het lekkerste Italiaanse restaurant van Nederland. Chef Leonardo Pacenti bewijst dat restaurants ruim 30 jaar fantastisch kunnen zijn én blijven. De keuken is ruig en echt, regionaal en creatief.
Lindengracht 95.

Monte Pelmo
Al sinds 1957 een van de beste ijssalons van Nederland. IJsmeester Ivo Belandi maakt Siciliaans pistache-ijs, ricotta-, giandiua-, zuppa-, inglese- en pannacotta-ijs.
2e Anjelierdwarsstraat 17.

La Perla
Eigenaar Benjamin Sanchez heeft een neus voor kwaliteitsstreekproducten en een grote liefde voor regionale keukens. Dat levert goddelijk lekkere pizza en antipasti op als Toscaanse pizza met verse worst uit Pistoia, tomaat, mozzarella, stracchino (zachte romige kaas) en radicchio.
2e Tuindwarsstraat 14.

Tekst Merijn Tol, Beeld iStock

Jordaan - delicious