Crêpes met sinaasappel-passievruchtcompote, met zoete crème fraîche en knapperige geroosterde hazelnoten, zijn heerlijk voor een feestontbijt. Je kunt alle voorbereidingen voor de crêpes de avond van tevoren doen, zodat je ze de volgende ochtend alleen nog maar hoeft te bakken.
crêpes met sinaasappel-passievruchtcompote
ontbijt- of lunchgerecht (4 personen)
6 sinaasappels
8 passievruchten, gehalveerd
80 ml lichte agavesiroop, of ahornsiroop*
150 g bloem, gezeefd
2 eieren
300 ml melk
50 g boter, gesmolten
250 g crème fraîche of zure room
1 tl vanille-extract
100 g blanke hazelnoten, geroosterd en grof gehakt
Schil de sinaasappels dik tot net op het vruchtvlees en snijd de partjes met een heel scherp mes tussen de segmenten uit. Vang het uitlopende sap op. Doe de sinaasappelpartjes en het sap in een pan. Schep het vruchtvlees uit de passievruchten en schep het in een zeef. Zet de zeef op de pan met de sinaasappel en druk het sap uit het vruchtvlees. Gooi de zaadjes weg. Voeg 2 el agavesiroop toe en breng alles langzaam aan de kook op middelhoog vuur.
Schep met een schuimspaan de sinaasappelpartjes uit de pan, in een kom. Breng het sap aan de kook en laat het dan zachtjes 5 min. koken of tot het gereduceerd is tot de helft. Schenk over de sinaasappelpartjes en laat afkoelen.
Meng voor de crêpes de bloem en een snuf zout in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden, breek er de eieren boven en voeg dan beetje bij beetje de melk toe, terwijl je met een garde roert, tot alles glad is – het beslag moet de consistentie hebben van slagroom (voeg zo nodig meer melk toe). Je kunt het beslag voor de crêpes ook in de keukenmachine maken. Schenk het beslag in een litermaat, dek af en laat het op kamertemperatuur 20 min. staan.
Verwarm de oven voor op 150°C.
Verwarm een crêpepan (of antiaanbakpan) van 16 cm Ø op middelhoog vuur en bestrijk dan de bodem met een beetje gesmolten boter. Schenk er net genoeg beslag in om bijna de hele bodem mee te bedekken en laat het beslag dan mooi over de hele bodem uitvloeien. Bak 1-2 min. tot de randjes net goudgeel kleuren, keer de crêpe en bak nog eens 30 sec. of tot de crêpe goudbruin is. Leg de crêpe op een bord en houd warm in de oven. Herhaal dit met de rest van de boter en het beslag en maak zo 12 crêpes.
Doe de crème fraîche, vanille-extract en de overige 2 el agavesiroop in een kom en roer alles door elkaar. Leg een lepel crème fraîche en 3 sinaasappelpartjes op een kwart van een crêpe. Vouw de crêpe dubbel, zodat de vulling bedekt is, en vouw dan nogmaals dubbel. Herhaal dit met de andere crêpes en de rest van de vulling.
Verdeel de crêpes over de borden en garneer met de rest van de crème fraîche en compote. Bestrooi met de hazelnoten en serveer.
* Agavesiroop is te koop bij natuurwinkels en grote supermarkten. Ahornsiroop is koop je bij de natuurwinkel, sommige supermarkten of online te bestellen.
Bereiden ± 1 uur.
RECEPT, FOTOGRAFIE, STYLING KATIE QUINN DAVIES