havermout-gerstpap met eieren en spek

havermout-gerstpap met eieren en spek

Begin de dag goed en eet eens vaker een stevig ontbijt in de vorm van pap. Superlekker en supergezond! Havervlokken zijn in feite geplette graankorrels, dus hartige pap met eieren en spek is helemaal geen gek idee. 

Trakteer jezelf ook eens op dit ontbijtje met ei en spek.

hartige pap met eieren en spek

hartig ontbijt- of brunchgerecht (4 personen)

1 l kippenbouillon
250 g bacon of spek zonder zwoerd,  in dunne plakjes
½ tl gerookt paprikapoeder
2 plukjes rozemarijn, naaldjes geplukt
1 el olijfolie + extra voor erbij
110 g gerstvlokken (supermarkt of biologische winkel)
90 g havervlokken
100 g spinazie
4 eieren, op kamertemperatuur
3 el nori komi furikake (Japans specerijenmengsel, Aziatische supermarkt)
3 el wit sesamzaad
evt. korianderblaadjes en koriandercress, voor garnering

Breng in een steelpan de bouillon met  500 ml water, het spek, paprikapoeder en de rozemarijn aan de kook. Draai het vuur laag en laat het spek 5 min. trekken in de bouillon.  Neem de pan van het vuur. Schep het spek op een plank en snijd in stukjes. Verwarm de olie met de spekjes in een koekenpan. Bak de spekjes onder regelmatig omscheppen in ± 4 min. knapperig. Laat op keukenpapier uitlekken.

Verwarm intussen de bouillon weer op matig vuur, voeg de gerst- en havervlokken toe en kook onder regelmatig roeren in ± 10 min. tot pap. Schep de spinazie erdoor. Laat de pap afgedekt 10 min. staan om dikker te worden.

Kook intussen de eieren ± 6 min. halfzacht. Schep ze uit de pan, laat ze schrikken in een kom ijskoud water en pel ze. Meng op een bord de furikake met het sesamzaad en wentel de eieren erdoor. Halveer de eieren.

Schep de pap in kommen. Verdeel de spekjes, halve eieren en koriander erover. Strooi de rest van het furikakemengsel erover en serveer.

Bereiden ± 30 min. / wachten ± 10 min.
p.p. ± 475 kcal / 27 g eiwit / 24 g vet / 34 g kh

RECEPTEN SAMANTHA COUTTS FOTOGRAFIE JEREMY SIMONS STYLING KIRSTEN JENKINS