Joris Bijdendijk & co willen met ‘Low Food’ de Nederlandse eetcultuur boosten

Joris Bijdendijk & co willen met ‘Low Food’ de Nederlandse eetcultuur boosten

Joris Bijdendijk, sterrenchef van Rijks Restaurant in Amsterdam hield op 13 januari samen met mede-initiatiefnemers (en delicious. friend) Samuel Levie en Joris Lohman het Low Food symposium in Rijks Restaurant. Chef redactie Minta Nicolaï was erbij.

Lees ook: Als we wereldwijd dít dieet volgen, kan iedereen duurzaam & gezond eten in 2050.

Low Food? Ja, Low food: eten dat behalve duurzaam, groen en lokaal óók nog eens lekker is. Met het symposium willen de mannen de Nederlandse eetcultuur een boost geven. Want dat het gemiddelde Nederlandse maal meer kan voorstellen dan een stamppot andijvie, weten deze food ondernemers allang. En wij natuurlijk ook, daarom vinden we dit initiatief ook te gek.

Revolutie van de Nederlandse eetcultuur
Bijdendijk in de Volkskrant: “We staan aan de vooravond van een revolutie van de Nederlandse eetcultuur. Alles wat daarvoor nodig is, hebben we in huis. We hebben de goede spullen en nooit eerder hebben we zo veel talentvolle jonge chefs gehad.” Bijdendijk vindt dat het hoog tijd is dat we dat aan onszelf én de wereld gaan laten zien.

Joris-delicious.

Low Food beweging
Het Low Food Symposium wordt een jaarlijks terugkerend evenement. Bijdendijk organiseert het samen met Samuel Levie (bij jullie welbekend) en Joris Lohman van Food Hub, dat instanties en bedrijven adviseert over de transitie naar een duurzaam voedselsysteem. Low Food staat trouwens niet alleen voor het symposium: het is vooral een beweging die partijen bij elkaar wil brengen. En die ambities zijn groot: ze willen dit doen bij chefs, boeren, bedrijven, landbouworganisaties en de overheid.

Wat daarvoor nodig is?
Een cultuuromslag, aldus Samuel Levie. “Kleine producenten moeten worden verlost van knellende regelgeving die is afgestemd op grote bedrijven. Boeren en producenten moeten de ruimte krijgen om bijzondere producten te maken.” Ook horen we dat voedsel weer herkenbaar moet worden. De anonimiteit van producten in de supermarkt, maakt vaak dat de kwaliteit lager is. Als je weet wie jouw eten heeft gemaakt, smaakt het ook meteen beter.

Wil je ook bij de volgende editie van Low Food Symposium aanwezig zijn? Houd dan de website van Low Food in de gaten. Wij zijn er in ieder geval weer bij!

BRON VOLKSKRANT.NL TEKST SIMONE BRAAKSMA