Iedereen aan de arepas? Dat zou best wel eens kunnen, want overal ter wereld schieten de tentjes, barretjes, restaurantjes, foodtrucks die dit zálige Latijns-Amerikaanse maïsbroodje serveren als paddenstoelen uit de grond. Ook in Amsterdam zitten er twee: de laatste is een pop-up bar. Iedereen heeft het erover en iedereen wil er eten… een hype is geboren. Hoogste tijd voor een kennismaking met arepas. Want wat maakt dat iedereen ineens warm loopt voor deze warme broodjes?
in de rij voor arepas
Dat Amsterdam Arepas in de korte tijd dat het open is zo populair is, is geen wonder. De Venezolaan Fernando Paez Magro heeft er een dikke vinger in de pap. Hij verdiende zijn sporen bij fijne restaurants als Roberto’s, Guts & Glory en Bar Centraal en heeft een waanzinnig smaakgevoel. Amsterdam Arepas doet hij samen met mede chef en Venezolaan Ignacio Font Kuhn die ook bij Roberto’s werkte, de wereld over kookte, zoals bij een sterrenzaak in Madrid. Hun arepas zijn the real thing! Dat vinden ook Venezolanen die op bezoek komen. Proeven? Ze zitten tot en met eind februari 2019 op de Eerste Sweelinckstraat 20, Amsterdam.
Culinair redacteur Merijn Tol at ze, die arepas van hen, samen met dochter Anaroz (3)
‘Het is alsof je een strandbar instapt, vooral omdat Fernando en Iggi (Ignacio) je tegemoet glimmen als echte beach boys, met gulle lach en vrolijkheid. En dan die arepas. Man, die arepas. Een warm licht knapperig maar ook zacht maisbroodje, erin een zalige comfortvulling van geplukte kip door romige avocado, of zwarte bonen met witte zoutige kaas, of gestoofd geplukt rundvlees of varkensvlees, met grappig genoeg geraspte boerenkaas. Die lijkt heel erg op kazen uit Venezuela, vertelde Iggi me. Het is een soort culminatie van een sandwich en comfortfood tegelijk. Het vult je buik en warmt je hart. Anaroz at haar kip avocadobroodje op van huid tot haar. En uiteraard staan er ook nog pittige en romige condimenten op tafel, zodat je je arepa naar hartenlust nog lekkerder maakt. Je kunt mij er vinden tot eind februari!
pita 2.0
In Venezuela worden arepas bij alle maaltijden gegeten. Doordeweeks als lunch, snelle avondmaaltijd of als bijgerecht. Arepas zijn platte maisbroodjes, die nog het meest op pita-broodjes lijken. En zo worden ze ook gegeten. Als de arepa is gebakken wordt hij gevuld met wat je maar wilt.
24/7 open
Bij de snelweg van Caracas, naar Valencia is in de plaats Maracay een arepa-huis, Areperia Mi Arepa dat 24 uur per dag open is. Hier kun je wel 50 verschillende vullingen en alle combinaties op je arepa bestellen. De meest populaire vullingen zijn: carne mechada (draadjesvlees), pollo mechada (draadjeskip), caraotas negras (zwarte bonen) of queso (kaas). Maar de meeste mensen maken ze gewoon thuis. Bijna iedereen heeft wel een speciale arepa-pan of -apparaat – dat wel wat wegheeft van ons tosti-ijzer.
naturel, hartig, zoet
Naast de arepa naturel is er ook de arepa allinada (gekruid) en de arepa dulce (zoete versie). De arepa allinada wordt in sommige streken als voor- of bijgerecht geserveerd bij het diner en de arepa dulce voornamelijk bij het ontbijt. Arepas kun je met van alles vullen. Van gesmolten kaas tot guacamole tot salade.
zelf maken is super makkelijk, dit heb je nodig:
300 gram voorgekookt maïsmeel, bijv. PAN (toko, ruim gesorteerde supermarkt.
450 ml water
1 tl zout
olie om in te bakken
Meng het maïsmeel, water en zout tot een smeuïg geheel. Voeg evt. wat meel toe als het te nat is of wat water als het te droog is.
Rol van het deeg 8 ballen. Druk de ballen plat tot een schijf van ca. 10 cm. Doe een scheutje olie in de koekenpan en bak de schijven in 5-8 min. per kant goudbruin. Je kunt eventueel ook een tosti- of grill-apparaat gebruiken. Vet deze dan van tevoren in.
TEKST MARION DE BOER BEELD iSTOCK BRONNEN PAROOL, ANTILLAANSEKEUKEN