raclette met gestoofde wijnzuurkool & ham

raclette met gestoofde wijnzuurkool & ham

Janneke Phillipi laat zich graag inspireren door gerechten uit de wintersportgebieden, want dáár weten ze wel hoe je kou verdrijft. Tip: als je geen raclettepannetje hebt, kun je de kaas ook raspen en vervolgens in een bodempje warme witte wijn op laag vuur laten smelten. 

Gek op kaas? Dit kaasfonduerecept is héérlijk!

raclette met gestoofde wijnzuurkool & ham

hoofdgerecht (4 personen)

50 g boter
2 uien, in ringen
125 g schouderham, in reepjes
5-6 jeneverbessen, licht geplet
2 blaadjes laurier
750 g verse zuurkool (evt. uitgelekt) en losgehaald
200 ml droge witte wijn, bijv. pinot blanc
300 g raclettekaas*, in plakjes
2 el peterselie, fijngehakt
zuurdesembrood met boter en cornichons*, voor erbij

Stap 1
Smelt in een pan met dikke bodem de boter. Fruit de uiringen ± 3 min. Voeg de ham, jeneverbessen en laurier toe en smoor nog ± 3 min. Schep de zuurkool erdoor. Voeg de wijn toe en stoof de zuurkool 20 min. afgedekt op laag vuur.

Stap 2
Smelt intussen de raclettekaas in een raclette- of gourmetpannetje.

Stap 3
Verdeel de zuurkool over 4 borden. Bestrooi met de peterselie. Laat de kaas over de zuurkool lopen en serveer met de cornichons en flinke stukken zuurdesembrood.

* Raclettekaas is te koop bij veel supermarkten, evt. kun je ook gruyère nemen.

* Cornichons zijn pittige, zure Franse mini- augurken, te koop bij sommige supermarkten. Of neem kleine zoetzure augurken, die zijn iets milder dan de echte Franse cornichons.

Bereiden ± 35 min.

RECEPTEN, STYLING, BEREIDING JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE SERGE PHILIPPI BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN