Natuurlijk is er niets mis met een klassieke boerenkoolstamppot, hete bliksem of hutspot. Maar probeer ook eens een van deze stamppot recepten!
Stamppot, comfortfood uit Nederland, is als een warme omhelzing op een koude dag. Het biedt een kans om te experimenteren en een traditioneel gerecht om te toveren tot een culinaire belevenis. Je kunt er al je inspiratie in kwijt!
Meer inspiratie voor de koudere maanden? Bestel het laatste nummer van delicious. magazine hier!
Stamppot variaties
Kies je voor boerenkool, wortels, zuurkool of een andere groente? Ga je voor rookworst, gehaktballen of misschien zelfs vis? De keuze is aan jou. Het geheim van een onweerstaanbare stamppot zit hem vaak in de kruiden en specerijen. Een vleugje nootmuskaat, een snufje foelie, een handvol verse kruiden – ze kunnen een eenvoudige stamppot omtoveren tot een feestje.
Bekijk ook: koken zonder moeite? probeer deze 11 recepten voor de instant pot
Volg je toch liever een stamppot recept om te volgen? Probeer dan zeker één van onderstaande toppers, bedacht door de delicious.redactie.
19x stamppot recepten
Vis en stamppot is een combinatie waar je misschien niet snel aan denkt, maar wanneer je deze stamppot met cannellinibonen, zalm en grove mosterd probeert, wil je niet meer anders.
naar receptWinter = stamppottijd, wij houden van spruitjesstamppot en daarom rekken wij de winter nog even. En komt het dan ook nog eens uit de oven, dan past het er alleen maar beter bij!

Eigenlijk kun je alle harde knol- en wortelgroente nemen om puree en stamppot op te leuken. Lekkere combi’s met aardappels: pastinaak, pompoen, wortel, knolselderij, aardpeer, of koolraap! Deze winterstamppot maken we met paddenstoelen, snijbiet en pittige Hollandse blauwaderkaas.
naar receptDeze Hollandse stamppot met knapperige radicchio is super makkelijk te maken en óh zo lekker. Tip: Yoghurt maakt deze stamppot heerlijk fris. Neem voor een volle romige smaak mascarpone of slagroom.
naar receptMet mooie verse ingrediënten hoef je niet veel te doen om een feestelijk gerecht te maken. Neem deze heerlijke ossenhaaspuntjes met kruidige stamppot. Simpel, maar oh zó lekker!
naar receptZijdezachte zoete aardappelstamppot, frisse taugé en een hint van tahini combineer je perfect met eendspiesjes.
naar receptHet is heel eenvoudig om vaker te variëren met stamppot. Serveer bijvoorbeeld biefstuk in plaats van worst, of maak groentestamp met bijvoorbeeld paarse spruitjes! Stamppot kun je ook heel goed combineren met stoofvlees, zoals in
naar receptSimpel en snelle Hollandse pot! Deze ribkarbonade met savooiestamppot is de ideale mix van seizoensgroenten en vlees.
naar receptBij koud weer willen we maar één ding… Hollandse stamppot! Deze boerenkoolstamppot krijgt een heerlijke twist door de zoete aardappel. De spekjes en pinda's geven het gerecht een lekkere bite. Eet je graag vegetarisch? Ga dan voor deze spruitjesstamppot.
naar receptWie houdt er niet van een gerecht dat in een mum van tijd op tafel staat? Deze stamppot van knolselderij met kalkoen klinkt chique, maar staat in slechts 30 minuten op tafel. Door de vadouvan krijgt het gerecht hinten van ui, mosterzaad, komijn en fenegriek.
naar receptHeerlijk romige pastinaakstamppot met stroopjus en krokante salie. Klinkt als een heleboel werk, maar deze topper staat in een half uur op tafel. Wedden dat je nog een keer opschept?Nog pastinaak over? Haal wat bataten en geitenkaas en maak deze heerlijke bataat-pastinaaksalade.
naar receptZin in een Hollandse pot met een twist? Dan zijn de goulashballen met andijviestamppot echt iets voor jou. Bereid de goulashballen als het lukt een dag van tevoren, dan zijn ze extra lekker! Fan van goulash? Kijk dan ook eens naar deze rundergoulash met stokbrood.
naar receptOnze zuiderburen weten wat lekker is en nemen royaal de tijd om te genieten van elke maaltijd. Ook zijn ze kieskeurig als het gaat om de kwaliteit van ingrediënten. En gelijk hebben ze. Als de basis goed is, is het meeste werk al gedaan! Waar Nederlanders hun stamppot koken, worden door de Belgen de groenten voor de ‘stoemp’ eerst even gebakken en dan pas gekookt. En dan krijg je een veel vollere smaak.
naar receptLiefhebbers van stamppot opgelet: dit is een stamppot 2.0! Gecombineerd met hazenpeper is het een waanzinnig lekker stoofgerecht, perfect voor een winterse avond en ideaal tijdens kerst. Het recept is voor 4 personen, maar laat zich makkelijk verdubbelen voor een grotere groep. En wil je het van tevoren maken? Dat kan al helemaal.
naar receptJanneke geeft klassieke stamppotten een leuke twist, waardoor je ze elke dag wel wilt eten. Maak maar eens deze witlofstamppot met camembert.
naar receptVoor een beetje pit op de dinsdag grijpen we naar rigoureuze middelen: de oer-Hollandse stamppot in een pittig jasje. Niet de ouderwetse aardappel, maar een zoete aardappel. Geen boerenkool, maar bleekselderij. En mét kokos, sambal, knoflook, komijn…
naar receptAls er één gerecht puur Hollands is, is het wel stamppot. Daar zijn dan ook veel recepten voor. Simpele gerechten met groenten van het seizoen als basis. Deze variant op hutspot, met extra knolselderij en venkel, viel op de redactie zeer in de smaak! En bij jullie?
naar receptPompoenliefhebbers opgelet! Janneke maakte dit heerlijke comfortfood: pompoenstamppot met waterkers en karbonadestoof.
naar receptAls je een deel van de aardappels vervangt door groente eet je dubbelgezonde stamppot. De rucola die je erdoor schept is een lekkere combi met zalm en geeft het gerecht net dat beetje meer bite. De mascarpone maakt het heerlijk romig. Een recept om te onthouden en lekker vaak te maken!Of kies hier uit: 31 x stamppot recepten voor nieuwe inspiratie.
naar receptLees ook: chili con carne met gehaktballetjes & rokerige groenten

















