In de hele Mediterranée worden zoutige en milde verse witte kazen gegeten: van Italië tot Turkije en het Midden-Oosten. Geweldig in salades, als antipasto of mezze. Maar wat is nu precies het verschil? En waar komen ze vandaan?
Probeer ook deze courgettekoekjes met halloumi!
Feta & Turkse witte kaas
Echt Griekse, volvette feta is een verse, zoutige jonge kaas van schapen- of geitenmelk en heeft een brokkelige structuur. De Turkse variant, van koe-, geiten- of schapenmelk is zouter, vaster, crèmiger, romiger van structuur. De Turkse kaas vind je in blikken in de koeling bij Turkse winkels.
Burrata
Burrata komt uit Puglia, Italië en is ontstaan door leftovers van mozzarella met room te koken: de buitenste laag is mozzarella, vanbinnen zit mozzarella vermengd met dikke room: als je de burrata opensnijdt, vloeit de room er dik en lobbig uit. Eet zo vers mogelijk!
burrata met geroosterde groenten, granaatappel & pistache
Vlechtkaas & halloumi
Kaas uit het Midden-Oosten. Cypriotische halloumi is populair in het hele Midden-Oosten. Meestal van geiten- en schapenmelk, soms koemelk. Je kunt de kaas bakken zonder dat hij smelt. Goudbruin gebakken plakken zoutige halloumi kaas zijn heerlijk in salades of als mezze. De witte vlechtkaas is een Midden-Oosterse specialiteit, alleen te koop in Midden-Oosterse winkels. Je trekt de vlecht helemaal uit elkaar in dunne draadjes, lekker in een salade!
Buffelmozzarella
Gemaakt van de melk van de buffalo (met een hoger vetpercentage dan koemelk), een zachte kaas die gemaakt wordt door wei en stremsel aan de melk toe te voegen. Eet deze kaas het liefst zo vers mogelijk! Afkomstig uit Campania, Italië.
ravioli van tuinbonen en buffelmozzarella
Fotografie: Jeroen van der Spek. Styling: Jet Krings. Productie: Merijn Tol