Geen broodhaantjes, maar ‘leghaantjes’ zet Mister Kitchen met pasen op tafel. Want het gemiddelde mannelijke kuiken wordt namelijk niet ouder dan één dag en dat is zonde. Eendagskuikens vernietigen is onzinnige verspilling en haantjes smaken bovendien fantastisch van de barbecue of van het spit en ook in de soep. Mister Kitchen herontdekt en waardeert de mannelijke kip!
Klik hier voor een recept voor kippensoep, die je dus ook heel goed van haantjes kunt maken!
haantje de voorste
Haantjes zijn in ons land zeldzaam op het menu. Vroeger was dat anders. Hennen legden eieren en haantjes werden grootgebracht voor het vlees. Na verloop van tijd werden kippen gesorteerd op vlees- of legkwaliteit. De grote, vlezige kippen werden vleeskip. De kleine, maar productieve kipjes schopten het tot fulltime legkip. Legkippen kunnen namelijk op weinig voer relatief veel eieren leggen. Zo werden de broertjes van de legkippen door hun kleine formaat en langzame groei te duur om op te fokken. Van een kale (lees: kleine) haan kun je immers niet plukken! Sindsdien vliegen deze pechvogels vlak na hun geboorte linea recta terug naar de kippenhemel. Maar gelukkig niet op biologische boerderij De Lankerenhof in Voorthuizen, waar Marjanne en Chris Borren alle producten van hun land ’tot iets waardevols willen laten uitgroeien’. Oók de mannelijke kuikens: die zijn hier terecht haantje de voorste.
smaakvol vlees
Op De Lankerenhof scharrelen de haantjes zo’n dertien weken in alle vrijheid rond. Dit leven is overigens twee keer zo lang als van de gemiddelde plofkip! Daarna beginnen ze ongewenst haantjesgedrag te vertonen en zijn ze rijp voor de slacht. Door groei(tijd) en beweging wordt het rodere vlees stevig en krachtig van smaak. Een echt oudere vogel kan zelfs naar wild smaken. Marjanne: ’Ik heb een keer coq au vin gemaakt van een oude haan. Die moest vijf uur worden gestoofd. Mijn gasten dachten dat het gestoofd draadjesvlees was.’ Jonge haantjes met genoeg vlees voor twee personen doen het goed op de barbecue of geplukt in soep. Omdat ze al zo smaakrijk zijn, hoeft je dit vlees weinig bij te kruiden.
creatief met kip!
Voordat de kip aan het spit kan, begeeft Mister Kitchen zich tussen de hennen en hanen. Zodra we de staldeuren van de boerderij openen, steken er kippenkoppen uit. De vogels schieten direct naar buiten: in struiken, onder bomen en tussen de koeien; stuk voor stuk natuurlijke schuilplaatsen tegen roofvogels. Een enkele kip woelt zich schoon door het stof. Maar het merendeel scharreltrondom de stal een maaltje van zaadjes bij elkaar. Als Mister Maarten midden in het veld begint te barbecueën wordt er om hem heen nieuwsgierig getokt. De brutale dieren springen nog net niet uit zichzelf op de gloeiende kolen. ’Uiteraard kun je culinair veel meer kanten op met sappige haantjes, dus gaan we de volgende dag verder koken in éigen keuken. Plukken, frituren, grillen, koken en we stoppen ze ook in een bijzondere kipgrill die draait op de hitte van gloeiende kooltjes!’ Mister Kitchen laat het zich smaken en weet het zeker: eeuwig zonde om haantjes niet groot te brengen.
over de boerderij én de haantjes
Niet alleen de haantjes worden gespaard bij De Lankerenhof, maar ook het milieu. Zo heeft de boerderij geïsoleerde daken en worden ruimtes niet onnodig verwarmd. Warme lucht wordt hergebruikt om mest en strooisel te drogen. De geproduceerde mest wordt in de directe omgeving gebruikt. Naast vlees van het haantje verkoopt De Lankerenhof ook (bio)eieren, pasta, boeren eierroom, soepkip en kippenpaté. Producten van De Lankerenhof zijn online te koop via okvlees.nl en beebox.nl. Kijk op lankerenhof.nl voor een volledige lijst verkoopadressen.
PRODUCTIE MISTER KITCHEN FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR STYLING CYN FERDINANDUS BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN