aantal 6 |
hoofdgerecht |
weekend |
|
hoofdgerecht |
weekend |
|
Ideaal als je een drukke dag hebt, want deze saucijzen met appel maak je makkelijk een paar dagen van te voren. Op de avond zelf hoef je hem alleen maar op te warmen in de oven. Easy!
Probeer ook saucijzen met gekaramelliseerde sriracha-uien.
Ingrediënten
- 4 tl olijfolie mild
- 1 kg varkenssaucijzen
- 300 g zoete aardappels in partjes
- 1 prei groot, alleen het witte en lichtgroene deel, in ringen
- 1 venkelknol of 2 kleine, in dunne ringen
- 50 g boter
- 2 el bloem
- 330 ml appelcider
- 125 ml kippenbouillon
- 2 rode appels in dikke schijfjes
- 4 el salieblaadjes vers
- 100 g zuurdesembrood in stukjes gescheurd
- ook nodig: 1 ondiepe ovenschaal/braadslee of diepe bakplaat van 23×30 cm
Instructies
-
Verwarm de oven voor op 180°C. Verhit 2 tl olijfolie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op matig tot hoog vuur. Braad de saucijsjes in twee gedeelten in 5 min. rondom goudbruin. Schep ze samen met de zoeteaardappelparten in de ovenschaal.
-
Draai het vuur iets lager. Verhit de rest van de olijfolie in de koekenpan. Roerbak hierin de prei en venkel 5 min. Schep in de ovenschaal. Smelt 20 g boter in de pan. Strooi de bloem erover en roer 2 min. door tot het mengsel borrelt. Klop met een garde geleidelijk de cider en bouillon erdoor. Breng al roerend op matig vuur aan de kook. Neem van het vuur.
-
Voeg de appels toe aan de ovenschaal. Schenk het bouillonmengsel erover. Dek af met aluminiumfolie en bak ± 35 min. tot de zoete aardappels gaar zijn.
-
Smelt intussen de rest van de boter in een koekenpan op matig vuur. Bak de salieblaadjes in ± 1 min. knapperig. Schep ze met een schuimspaan op een met keukenpapier bekleed bord. Schep de stukjes brood ± 1 min. om in het achtergebleven bakvet.
-
Neem de ovenschaal uit de oven en strooi er de stukjes brood over. Bak nog 15 min. in de oven tot je knapperige croutons krijgt. Strooi de salie erover.
Voedingswaarde
Je kunt deze saucijzen ook goed van tevoren maken. Dat doe je zo:
- 1 maand van tevoren: maak de ovenschotel helemaal klaar, tot aan de croutons. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Omwikkel met een dubbele laag plasticfolie. Zet in de diepvries.
- 1 dag van tevoren: zet in de koelkast om te ontdooien.
Op de avond zelf: verwarm de oven voor op 180°C. Neem de ovenschotel uit de koelkast, verwijder de plasticfolie en laat hem enigszins op kamertemperatuur komen terwijl de oven warm wordt. Dek losjes af met aluminiumfolie en verwarm ze 30 min. in de oven, verwijder de folie en voeg de stukken brood toe. Bak nog eens 15 min.
Recepten: Tracy Rutherford. Fotografie: Al Richardson. Styling: Kirsten Wilson. Bereiding: Lucy Busuttil. Bewerking: Bas Robben
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!