wontonsoep
voorgerecht | 6 personen
15 g gedroogde wolkenoortjes (paddenstoelen, toko)
125 g grote rauwe garnalen, fijngesneden
50 g varkens– of half-om-halfgehakt
1 tl Shaoxing rijstwijn of droge sherry
1½ el lichte sojasaus (Superior Soy)
2 tl sesamolie
½ eiwit, losgeklopt
20-30 wontonvellen (toko) van 8 x 8 cm
1½ l kippenbouillon
200 g paksoi, in dunne lange repen
2 bosuien, in dunne ringen
Schenk heet water over de wolkenoortjes en laat ze ± 30 min. weken. Laat de paddenstoelen uitlekken en snijd ze in stukjes.
Meng voor de vulling de garnalen met varkensgehakt, ½ tl zout, peper, wolkenoortjes, rijstwijn of sherry, ½ el sojasaus, 1 tl sesamolie en het eiwit. Laat het mengsel ± 30 min. staan om de smaken te laten intrekken.
Verdeel het garnalenmengsel over de wontonvellen, ± 1 volle tl per vel, bestrijk de randen van het deeg evt. met water, en knijp de vellen als een buideltje dicht.
Breng een grote pan water aan de kook. Kook de wontons 3 min., spoel de wontons onder de koude kraan, leg ze een stukje uit elkaar op een vel bakpapier en zet tot gebruik apart.
Breng de bouillon met 1 el sojasaus aan de kook en laat de paksoi en de wontons ± 1 min. meekoken. Roer de bosui en 1 tl sesamolie door de soep en serveer.
Bereiden ± 45 min. / weken ± 30 min. / intrekken ± 30 min.
RECEPTEN EN BEREIDING COEN BEUTE FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JAN WILLEM VAN RIEL