gegrilde witlof op gerookte crème fraîche met appeldressing

gegrilde witlof op gerookte crème fraîche met appeldressing

Deze gegrilde lof vergt wat techniek, maar dat proef je ook! Het grillen en roken creëert een aardse smaak die goed samengaat met de frisse crème fraîche en appel.

Voorkeur: glutenvrij, vegetarisch

aantal 4 | bijgerecht, voorgerecht | doordeweeks, feestdagen, feestelijk, kerst, winter | | glutenvrij, vegetarisch

Dit witlof recept is totaal nieuw en verrassend anders dan de bekende witlofsalade met appel of witlof met ham & kaas. Een feestje waard en toch makkelijk te maken.

Voorbereiding:40

Kooktijd:20

Grill:5

Totale tijd:1 5

Kookgerei

  • rookmot*
  • rookoventje of wok met deksel + roostertje dat onderin de wok past

Ingrediënten

  • ½ bol knoflook
  • 300 ml crème fraîche
  • 4 kleine of 3 grote struikjes witlof en/of roodlof
  • raapzaadolie
  • ½ bosje waterkers
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 1 friszure appel
  • sap en rasp van 1 biocitroen
  • 2 takjes rozemarijn
  • 3 el groene olijfolie

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Wikkel de knoflook in aluminiumfolie en pof in 20 min. in de oven zacht. Laat afkoelen.
  2. Doe de crème fraîche in een laag, vuurvast bakje. Doe een handje rookmot op de bodem van een wok, leg het roostertje erop, zet daarop het bakje crème fraîche en sluit goed af met de deksel. Zet het vuur laag als het begint te roken, rook de crème fraîche 7-10 min., afhankelijk van hoe sterk je de rooksmaak wilt.
  3. Snijd de kontjes van de lof en haal de blaadjes los. Verhit de grill voor op de hoogste stand. Leg de witlofblaadjes op een bakplaat en besprenkel met wat zout en raapzaadolie. Gril de blaadjes 4-5 min. tot de randen geblakerd zijn. Je kunt dit ook in batches doen in een grillpan. Let op, ze mogen snel grillen, maar niet slap worden.
  4. Haal de blaadjes waterkers los. Plop de knoflooktenen uit de velletjes en pureer glad met de waterkers, wat zout en de zonnebloemolie.
  5. Schil de appel, haal het klokhuis eruit en snijd de rest in mini-blokjes. Ris de rozemarijn en snijd zo fijn dat het bijna poeder is. Besprenkel de appel met wat citroensap en meng met de rozemarijn en olijfolie.
  6. Neem bordjes en maak op elk met een lepel een mooie spiegel van de gerookte crème fraîche. Leg per bordje een kwart van het lofblad in een cirkel op de crème fraîche, bestrooi met blokjes appel en besprenkel met de waterkersolie.

Voedingswaarde

  • calorieën: 468 kcal
  • eiwit: 3 g
  • vet: 47 g
  • koolhydraten: 8 g

* Rookmot koop je bij kookwinkels of slagers die veel BBQ-spullen verkopen. Je kunt ook een rookzak gebruiken op de grill, in de oven of op de bbq. Of roer wat gerookte olijfolie door de crème fraîche.

 

RECEPTEN MERIJN TOL FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR STYLING ESTHER DE MUNNIK BEREIDING JESSICA LEK

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Kijk ook eens: witlof met ham & salie