aantal 4 | voorgerecht | familietijd, feestdagen, feestelijk, kerst, oudjaar | |
"Zoute haring en blini: een match made in heaven!". Deze aardappelblini is een recept van Mister Kitchen, een echte expert op het gebied van visgerechten. Sluit je ogen en neem een hap… je proeft meteen dat de inspiratie rechtstreeks uit de natuur van Estland komt! Dit recept maakt 12 blini's.
Ingrediënten
- 2 chioggia bieten, geschild en in 6 parten
- 150 ml ciderazijn
- 1 tl kristalsuiker
- 5 zwarte peperkorrels
- 1 laurierblad
- ½ tl venkelzaad + ½ tl gemalen venkelzaad voor de saus
- 125 g kruimige aardappels, geschild
- 25 ml volle melk
- 30 g zelfrijzend bakmeel
- 1 ei, gesplitst
- 4 el geklaarde boter, om in te bakken
- 200 g crème fraîche
- 4 tl mierikswortel, potje
- 4 haringen, hele filets
- 2 radijsjes, in dunne plakjes
Instructies
- Kook de bieten beetgaar en giet af. Meng de azijn met 50 ml water, de suiker, zout naar smaak, de peperkorrels, het laurierblad en ½ tl venkelzaad tot een pickle en breng aan de kook. Laat afkoelen tot lauwwarm. Schenk de pickle over de parten biet. Laat minimaal 2 uur marineren.
- Stoom de aardappel gaar in een stoompan. Verwarm de melk. Voeg de melk toe en prak de aardappel met een vork tot een luchtige puree. Laat de puree afkoelen tot kamertemperatuur. Klop het zelfrijzend bakmeel en de eidooier door de afgekoelde puree. Voeg zout en peper naar smaak toe. Klop het eiwit stijf in een schone kom. Roer eerst 1 el eiwit door de puree. Spatel vervolgens de rest erdoorheen. Verhit wat geklaarde boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Schep kleine rondjes blinipuree in de pan. Bak de blini’s 1 min. per kant tot ze goudbruin kleuren.
- Meng de crème fraîche met de mierikswortel, het gemalen venkelzaad en peper en zout.
- Schep de biet uit de pickle en verdeel met de haring en radijs over de bordjes. Serveer met de blini’s en de saus.
Voedingswaarde
- calorieën: 496 kcal
- eiwit: 19 g
- vet: 38 g
- koolhydraten: 19 g
RECEPTEN, BEREIDING MISTER KITCHEN FOTOGRAFIE ROLINDA WINDHORST
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Kijk ook eens: feestelijke blini’s