Ik vind het altijd lastig in te schatten hoeveel één iemand nou aan sushi eet… Het gaat hier niet over hoeveel gram pasta per persoon, of simpelweg vijf biefstukken voor vijf eters. In een sushi-restaurant werk ik zelf ook makkelijk 14 stuks weg, maar daar komen vaak nog bijgerechten bij zoals miso soep of tempura.
Voor welke sushi ga je?
Het aantrekkelijke van sushi is natuurlijk dat het kleine hapjes zijn, waardoor je veel verschillende smaken kan proeven. Maar juist daardoor wordt het lastiger om in te schatten hoeveel je nodig hebt: de grootte en vulling verschillen namelijk per sushirol.
Een goed gevulde tonijn temaki vult bijvoorbeeld meer dan een simpele kappa maki. Beide tellen als ‘één sushi’.
Daarnaast heb je ook sushi zonder rijst, zoals sashimi: dat vult dus minder dan sushi mét rijst.
Dus… hoeveel sushi moet ik nou hebben?
Sushi kan je eten voor lunch, maar natuurlijk ook als avondeten.
- Lunch: reken ongeveer 10 stuks per persoon.
- Avondeten: gemiddeld 15 stuks per persoon.
Maar dit hangt natuurlijk af van je eetlust. Een grote eter kan makkelijk 18 tot zelfs 20 stuks op, terwijl iemand anders al na 10 stukjes verzadigd is.


Waar moet je aan denken?
- Hoe groot is je sushi? Heb je een grote variatie of blijf je bij sushi maki?
- Is dit voor lunch, een snack of avond eten? Denk aan hara hachi bun me, of wel de Japanse 80 procent regel: eet tot je 80 procent vol zit, zodat je niet overeet.
- Serveer je nog extra’s? Denk aan tempura, miso soepje vooraf, edamame boontjes of misschien wel teppanyaki.
Tips voor het zelf maken
Ga je zelf sushi maken voor gasten (superleuk idee!), kook dan altijd wat extra rijst. Handig als iemand meer trek heeft, of wanneer er een rolletje mislukt. Gebruik je het niet? Laat de rijst afkoelen, vries het in en gebruik het later voor een snelle fried rice.
Het blijft moeilijk om in te schatten hoeveel iemand anders precies eet, maar weten wat jíj ongeveer op kunt is al een goede richtlijn. Dus als je binnenkort weer sushi gaat eten: tel eens hoeveel stukjes jij eigenlijk bestelt… dat helpt enorm voor de volgende keer!
Wil je nog meer informatie over zelf sushi maken? Bekijk dan deze artikelen:
Ogenschijnlijk simpel, en toch een hele kunst: perfecte sushi rijst koken. Eigenlijk is de rijst belangrijker dan de vis. Daarom behandelen we stap voor stap de basis. Van de juiste rijstkeuze, het maken van kombu, tot gedetailleerde kookinstructies.
naar receptHeb je eindelijk je rolmatje klaarliggen, grote vellen nori uit de voorraadkast getrokken, de komkommer in perfecte lucifers gesneden… maar ontbreekt de sushiazijn. Paniek! Heb je dat écht nodig? En wat is het eigenlijk?
naar receptSushi is tegenwoordig net zo ingeburgerd als de gehaktbal, wie is er niet gek op? Maar hoe rol je thuis zélf van die perfect strakke sushirolletjes, zoals die van je favoriete bezorger?
naar receptKoken is net als de rest van het leven: het lijkt een behoorlijke kluif, totdat je het in stukjes hakt. Dat is dan ook precies wat we doen in onze rubriek stap voor stap, waar we allerlei bereidingswijzen razend behapbaar maken. Vandaag duiken we de keuken in voor binnenstebuiten-sushi: uramaki! Met dit stappenplan is het een koud kunstje.
naar receptRecepten nodig? Je bent op de juiste plek!
De titel van het recept verklapt het al: dit gerechtje zit barstensvol kleur! Gele courgette, rode paprika, wat biet en winterwortel. Een feestelijk hapje voor de lunch of als starter van een kleurrijk diner. Wil je ook sushi met vis op tafel? Maak er dan sushiterrine met spicy zalm bij!
naar receptMaki (rolletje), temaki (kegeltje), urmaki (inside-out)… Je hebt ze vast wel eens gezien bij het sushirestaurant of misschien zelf gemaakt. Maar heb je ooit een terrine van sushi gezien? Nou, bij dezen! Geen gedoe met rolmatjes, want deze megasushi gevuld met vis en groenten maak je heel easy in een cakeblik.
naar receptDit hoofdgerecht is een pleidooi voor het vaker inzetten van bruine rijst. Sushi is altijd goed en wat zijn deze sushirolletjes met bruine rijst, tofoe en komkommer lekker! Deze maaltijd is ook nog eens helemaal vegan.
naar receptKijk ook eens: rauwe hamachi en zalm met gochujang-limoendressing uit Pien’s Dinner Club





