Het mag dan één van de meest oer-Hollandse gerechten zijn, in 2025 geven we ‘m een lekkere twist. Stevige kost voor koude dagen, waar je je creativiteit in kwijt kunt. De populairste stamppotten van 2025 zijn echte klassiekers – hete bliksem, hutspot, andijviestamp -, maar dan wel met lekkere combinaties en goede smaakmakers.
We kwam tot deze lijst door ons archief en leescijfers door te ploegen: welke recepten werden het meest door jullie gemaakt? Op één staat onze stamppot met pastinaak, extra lekker met de gehaktballetjes die je erbij maakt.
Bekijk ook: 6x de Hollandse klassieker: boerenkoolstamppot
In de lijst vind je diverse stamppotten. De ene is wat romiger, de ander wat lichter. Grof gestampt of juist zijdezacht. Met pastinaak, spruitjes of zoete aardappel. En ook toppings mogen niet ontbreken: lekkere uitjes, gebakken appel of een krokante laag goudbruin gebakken oude kaas.
1. Stamppot van pastinaak
Heerlijk romige pastinaakstamppot met stroopjus en krokante salie. Klinkt als een heleboel werk, maar deze topper staat in een half uur op tafel. Wedden dat je nog een keer opschept?Nog pastinaak over? Haal wat bataten en geitenkaas en maak deze heerlijke bataat-pastinaaksalade.
naar recept2. Stamppot van spruitjes
Onze zuiderburen weten wat lekker is en nemen royaal de tijd om te genieten van elke maaltijd. Ook zijn ze kieskeurig als het gaat om de kwaliteit van ingrediënten. En gelijk hebben ze. Als de basis goed is, is het meeste werk al gedaan! Waar Nederlanders hun stamppot koken, worden door de Belgen de groenten voor de ‘stoemp’ eerst even gebakken en dan pas gekookt. En dan krijg je een veel vollere smaak.
naar recept3. Hete bliksem met knolselderij
Hollands met een twist. Vier de herfst met extra groente. Ook appel mag natuurlijk niet ontbreken in dit recept.
naar recept4. Pittige stamppot van zoete aardappelen
Voor een beetje pit op de dinsdag grijpen we naar rigoureuze middelen: de oer-Hollandse stamppot in een pittig jasje. Niet de ouderwetse aardappel, maar een zoete aardappel. Geen boerenkool, maar bleekselderij. En mét kokos, sambal, knoflook, komijn…
naar recept5. Zuurkoolschotel
Hollandser kan niet; zuurkool met spek en puree. Deze zuurkoolschotel is simpel om te maken en staat binnen 35 min. op tafel. Wat wil je nog meer? Bekijk deze andere heerlijke Hollandse klassieker!
naar recept6. Spruitjesstamppot
Winter = stamppottijd, wij houden van spruitjesstamppot en daarom rekken wij de winter nog even. En komt het dan ook nog eens uit de oven, dan past het er alleen maar beter bij!

7. Spitskoolstamppot
Van klassiekers krijgen we nooit genoeg. Ook deze karbonades gestoofd in krachtig Belgisch bier met spitskoolstamppot zijn een echte aanrader.Zin in iets nieuws met meer pit? Maak dit! Geroosterde spitskool met currypasta en kokos.
naar recept8. Hutspot
Eigenlijk kun je alle harde knol- en wortelgroenten nemen om stamppot op te leuken. Deze hutspot krijgt een zoete twist door de zoete aardappels en ’n kuiltje venkeljus. Zeker het proberen waard!
naar recept9. Andijviestamppot
Zin in een Hollandse pot met een twist? Dan zijn de goulashballen met andijviestamppot echt iets voor jou. Bereid de goulashballen als het lukt een dag van tevoren, dan zijn ze extra lekker! Fan van goulash? Kijk dan ook eens naar deze rundergoulash met stokbrood.
naar receptBekijk ook: 32x herfstpasta’s: ultiem comfortfood







