hartige notentaart met driekleurige aardappeltopping

hartige notentaart met driekleurige aardappeltopping

Met al die kastanjes die nu van de bomen vallen, kun je deze hartige notentaart supermakkelijk maken! En voor hoe mooi ’ie eruitziet, is het nog verrassend weinig werk. Door de drie verschillende aardappelen krijg je een mooie variatie aan kleur én een heerlijk knapperige topping op deze kastanje-notentaart!

Hartige notentaart met driekleurige aardappeltopping

aantal 10 | hoofdgerecht | feestdagen, feestelijk, kerst | internationaal | vegan

Je kunt deze hartige kastanje-notentaart een dag van tevoren bakken, in de koelkast bewaren en de volgende dag in de oven opwarmen.

Voorbereiding:25

Kooktijd:1 25

Totale tijd:1 50

Kookgerei

  • grote braadslee
  • springvorm van 23 cm Ø, ingevet, bodem met bakpapier bekleed*
  • evt. mandoline

Ingrediënten

  • 575 g zoete aardappels, ± 5 middelgrote
  • olie, voor erover
  • 1 grote ui, in ringen
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 2 tl gemalen komijn
  • 1 tl gemalen korianderzaad
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 180 g gare kastanjes, vacuüm verpakt, supermarkt, kleingesneden
  • 100 g gedroogde cranberry’s
  • 50 g gedroogde abrikozen, kleingesneden
  • 2 el za’atar*
  • 2 el aleppo-peper pul biber* + extra voor erbij
  • rasp en sap van 1 biocitroen
  • 250 g gekookte quinoa van ± 85 g rauwe quinoa
  • 100 g ongezouten pistachenoten, geroosterd
  • 90 g pijnboompitten, geroosterd
  • 2 el granaatappelmelasse*
  • bosje dille, fijngesneden + extra voor erbij
  • bosje peterselie, fijngesneden
  • 2 grote scharreleieren, losgeroerd
  • 125 g halloumi, geraspt
  • 1 paarse zoete aardappel
  • 1 gewone aardappel

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Schil 4 van de zoete aardappels en snijd ze in plakjes van 1 cm dik. Spreid ze uit in een grote braadslee, besprenkel met olie, bestrooi met zout en peper en rooster 30 min.
  2. Verhit een scheutje olie in een grote koekenpan op matig vuur en bak hierin de uiringen 8 min. Voeg de knoflook toe en bak 2 min. mee. Voeg de komijn, koriander en kaneel toe, bak nog 2 min. en schep alles in een mengkom. Voeg de kastanjes, cranberry’s, abrikozen, za’atar, aleppo-peper, citroenrasp en -sap, quinoa, pistachenoten, pijnboompitten, granaatappelmelasse, dille, peterselie en flink wat zout en peper toe. Schep de eieren en de halloumi erdoor.
  3. Schep de helft van de geroosterde zoete aardappels in de geprepareerde bakvorm en schep hierop de helft van de kastanjevulling. Verdeel de rest van de geroosterde zoete aardappels en de rest van de kastanjevulling erover en druk stevig aan.
  4. Schil de laatste zoete aardappel, de paarse zoete aardappel en de gewone aardappel en schaaf ze – liefst op een mandoline – in schijfjes van 2 mm dik. Schep om met wat olijfolie en zout en leg iets overlappend op de kastanjevulling, zodat je een mooi geschakeerd patroon krijgt.
  5. Omwikkel een passende, zware, ovenbestendige deksel met bakpapier en druk de aardappellaag hiermee aan. Bak de kastanje-notentaart 30 min. Haal de deksel eraf en bak nog 20-25 min. tot de aardappellaag gaar en krokant is. Laat 5 min. afkoelen in de bakvorm. Neem uit de bakvorm en bestrooi met nog wat dille en aleppo-peper en serveer.

Voedingswaarde

  • calorieën: 428 kcal
  • eiwit: 13 g
  • vet: 21 g
  • koolhydraten: 44 g

*Za’atar, aleppopeper (of pul biber) en granaatappelmelasse koop je bij goed gesorteerde supermarkten. Aleppo flakes zijn grof gemalen, mild pittige gedroogde pepers. De paarse zoete aardappel of ube is rijk van smaak en heeft iets romigs. Je koopt ze bij de goed gesorteerde supermarkt. Of neem gewone zoete aardappels. Op deliciousmagazine.nl/bakpapier zie je hoe je easy een springvorm met bakpapier bekleedt.

RECEPTEN, BEREIDING THE FOOD TEAM FOTOGRAFIE TOBY SCOTT STYLING WEI TANG

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Kijk ook eens: aardpeer-velouté met kastanje & beurre noisette