In samenwerking met Looye
‘Wat maken jullie met kerst?’
‘Ik heb zoveel recepten opgeslagen, ik weet het niet meer!’
De groepsapp van Hannahs vriendinnen staat roodgloeiend. De één twijfelt tussen wild of vis, de ander wil ‘iets wat smaakt als Ottolenghi, maar dan sneller’, en iemand vraagt wanhopig waar je in vredesnaam verjus vandaan haalt. Het is pas eind november, maar de kerststress groeit.
Hannah leest mee. Ze herkent het gevoel van haar vriendinnen: je wil je gasten flink in het zonnetje zetten én laten zien dat je van koken houdt. De laatste jaren pakt Hannah het alleen net even anders aan. Geen boodschappenlijsten bij drie supermarkten en geen lange zoektocht naar lekkere recepten.

Een ontspannen avond in de keuken
De volgende avond staan Hannahs vriendinnen bij haar in de keuken. Geen perfect gestylede setting, wel een houten snijplank vol kruiden, een open fles wijn en een oven die al een stokbroodje aan het afbakken is. Op het aanrecht liggen crème fraîche en een schaal Looye Honingtomaten.
Hannah: “Een leuk feestdagenmenu zit ‘m niet in moeilijke recepten, maar in ingrediënten die zó goed zijn dat je er nauwelijks iets mee hoeft te doen.”
Hannah laat zien hoe je met eenvoudige gerechten, waaronder haar boterbloem vol feesttomaatjes, een menu bouwt dat eruitziet als een feestmaal, zonder dat je daar dagen voor in de keuken hoeft te staan. Ze deelt tussendoor handige trucs: wat je wél kunt voorbereiden, wanneer je beter iets vers maakt, en hoe je gerechten slim combineert zodat smaken elkaar versterken.
Draai kerststress om in een feestelijk succes. Het geheim? Ga voor dit makkelijke recept met Looye tomaten die zo puur zijn dat ze elke hap bijzonder maken. Met een paar simpele ingrediënten heb je het in no time voor elkaar. Nodig je vrienden uit en zet deze indrukwekkende boterbloem vol Honingtomaten op tafel.
naar recept
Hannahs tips voor een stressvrije kerst
1. Begin niet met het menu, maar met de planning
Schrijf eerst op wanneer je wilt koken, niet wat. Hoe druk zijn je dagen voorafgaand aan dat groepsetentje op Tweede Kerstdag? Wanneer zou je een en ander kunnen voorbereiden? Daarna pas kies je de gerechten. Het voorkomt dat je halverwege beseft dat je op de dag zelf vier ovengerechten en maar één oven hebt.
2. Test je showstopper op een doordeweekse avond
Wij slaan deze stap thuis meestal over, maar eerlijk gezegd: het is wel slim om te testen. Maak dat ene gerecht dat je met kerst wilt serveren alvast een keer zonder tijdsdruk. Zo weet je hoe lang het recept in de praktijk duurt, wat er beter kan en wat je kunt schrappen.
3. Hou het simpel
Kies dingen die er zonder veel moeite indrukwekkend uitzien: een hele vis, een bladerdeegtaart, een grote schaal met bijvoorbeeld tiramisu of een lekkere trifle. Geen liflafjes, maar gewoon echt lekker eten.
5. Laat de oven het werk doen
Alles wordt relaxter met een oven in de buurt. Of je nu tomaten, kip, knolgroenten of vis wil roosteren: de oven doet het beter dan jij op drie pitten tegelijk.
6. Kook met dingen die je kent.
Kerst is niet het moment om voor het eerst een soufflé te maken. Ga liever voor ingredienten die je kent en geef ze een upgrade.
8. Zet jezelf ook op het menu
Niets zo ongezellig als een gastvrouw die je de hele avond niet ziet. Dus: leg je mes neer, neem een slok wijn en plof lekker aan tafel. Kies liever voor een wat simpeler menu en een gezellige avond, dan een menu waar je instant stress van krijgt.


Het feest zit ‘m in de smaak
Wanneer Hannah de boterbloem met Honingtomaten op tafel zet, wordt er geproefd, gekletst en geborreld. De avond is relaxt. Een van haar vriendinnen trekt nog even de conclusie: less is, inderdaad, more en je gaat liever voor écht lekker dan een perfecte show.
Over Looye
Het familiebedrijf Looye – gerund door de zussen Annelies en Margriet Looije – teelt al decennialang tomaten met smaak. Hun bekendste zijn de Looye Honingtomaten: dieprood, stevig en met een heerlijke zoete smaak. De tomaten karamelliseren mooi in de oven, blijven knapperig in salades en geven een simpel hapje iets feestelijks. Kijk maar naar Hannahs boterbloem: daarin vind je die zoete frisheid die een gerecht optilt, zonder dat je er veel voor hoeft te doen.
Kijk voor meer recepten op Looye.com
