groentesoep maken: zo maak je de ultieme comfortklassieker

groentesoep maken: zo maak je de ultieme comfortklassieker
RECEPTEN, FOTOGRAFIE, STYLING TAMARA IVANOVIĆ

Groentesoep met balletjes, met aardappels, of juist met pasta – groentesoep kan altijd. Zeker nu het buiten kouder wordt, is dit hét gerecht waar je lichaam en ziel van opwarmen. Maar hoe maak je nou écht een goede groentesoep? Er zit meer achter dan gewoon wat groente in een pan water gooien… toch?

Good Soup

Naarmate de temperatuur daalt, zakt ons immuunsysteem vaak mee. En dat kan maar één ding betekenen: loopneuzen en grieperige dagen. Op zulke momenten is er niets beter dan een goed gevulde kom groentesoep? Hartverwarmend, vol vitaminen en met dat geruststellende gevoel van thuis. Een gerecht dat je niet alleen voedt, maar ook écht goed doet!

Verschillende soorten

Iedereen heeft z’n eigen variant op de klassieker. Sommige zweren bij een stevige soep met aardappel of pasta erin, anderen houden van een gepureerde variant van geroosterde groenten. En dan zijn er de puristen die hun soep het liefst helder en rijk aan stukje groente eten – misschien zelfs met wat gehaktballetjes of andere proteïne.

Wat je voorkeur ook is, één ding is zeker: een écht goede groentesoep vraagt iets meer liefde dan alleen wat snijwerk en water. Hier zijn de stappen die bijna elke soep terugkomen – of je nu gaat voor een klassieke, heldere variant of een romige, gladde groentesoep.

Stappenplan: de klassieke groentesoep

  1. Bak je groenten eerst. Soms kan je groenten direct aan je water toevoegen, maar de meeste groenten gaan nog beter smaken als je ze eerst verhit, zeker aromatische groenten zoals ui of knoflook. Dit is ook hét moment om je kruiden toe te voegen, zodat ze hun geurige oliën vrijgeven.
  2. Voeg het vocht toe. Tijd om de basis te maken. Voeg water of (nog beter) bouillon toe – dat laatste geeft extra umami aan je soep.
  3. Zetmeel toevoegen (optioneel). Wil je een lekker vullende soep? Voeg dan halverwege het koken pasta, rijst of aardappel toe. Zo voorkom je dat ze te zacht worden.
  4. Laat het trekken. Laat alles zachtjes pruttelen zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen. Proef, kruid bij en voeg eventueel wat verse kruiden toe voor een frisse finish.
  5. Bon appetite!

Alternatief: je kan deze soep ook na het koken van stap 2 pureren in de pan met een staafmixer voor een gebonden variant!

Stappenplan: romige, gepureerde groentesoep

  1. Rooster je groenten. Voor een diep, geconcentreerde smaak is roosteren de geheime sleutel. Snijd je groenten in grote stukken en stop ze in de oven om te laten karamelliseren. Vergeet ook niet een bolletje knoflook of wat sjalotjes mee te roosteren – dat maakt alles nóg lekkerder.
  2. Blenden tot perfectie. Doe de geroosterde groenten in een blender (let op dat deze hittebestendig is) en mix tot een gladde puree. Wil je een hele zachte textuur? Haal de soep dan nog even door een fijne zeef.
  3. Opnieuw verwarmen en de finishing touches. Giet de puree terug in een pan en voeg eventueel nog wat bouillon, een scheutje room of olijfolie toe. Proef en breng op smaak met peper, zout of misschien wat versgeraspte kaas voor extra romigheid.

Dit zijn natuurlijk hele globale stappenplannen. Wil je iets concreter? Check deze recepten:

oma’s brodo di verdure (Italiaanse groentesoep)

De Slavisch-Europese keukens zijn nog niet zo bekend bij ons, maar daar komt verandering in. Tamara Ivanović schreef een kookboek waarin ze je meeneemt naar haar roots in Sarajevo in Bosnië-Herzegovina en ook naar Servië, Kroatië en Slovenië.

naar recept
Supergroentesoep met kikkererwten en geurige olie

Groenten en kikkererwten zijn rijk aan vezels waardoor de koolhydraten uit deze soep geleidelijk worden opgenomen. Dit voorkomt pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel. Goed voor een fit gevoel!

naar recept
groentesoep met kikkererwten | delicious
tomaten-groentesoep met balletjes

Aan een goede homemade soep met ballen kan zelfs de beste chef nog een puntje zuigen. Bomvol groenten, zoete tomaten en een gulle scheut slagroom – precies zoals een goede groentesoep met balletjes hoort te zijn. Wie zegt dat comfortfood geen lef mag hebben?

naar recept
Tomaten-groentesoep met ballen - delicious
groene borsjtisj – groentesoep

Een romige groentesoep die oorspronkelijk uit Rusland komt. Prachtig groen van kleur en alleen daarom al geschikt voor  het lentefeest Pasen. Origineel bereid met zuring, maar met spinazie kan ook.

naar recept
preisoep-delicious
Franse groentesoep met pistou

Pistou komt uit de Provence en wordt gemaakt van verse basilicum, die in een vijzel wordt fijngestampt met knoflook en olijfolie. Soms zit er ook Parmezaanse kaas bij of tomaat bij. Pistou lijkt op de Italiaanse pesto en is onderdeel van soupe au pistou, een Franse groente-vermicellisoep. Dit is een snelle lichte versie, zonder pasta. Stevige trek? Voeg dan zelf vermicelli toe.

naar recept
franse groentesoep-delicious

Kijk ook eens: dit wil je eten bij misselijkheid – 8 recepten die helpen