chewy koekjes: 5 tips voor de perfecte textuur

chewy koekjes: 5 tips voor de perfecte textuur
UNSPLASH

Op zoek naar een koekje dat even kort knappert aan je tanden, maar van binnen lekker zacht en perfect taai is? Check, check, check! Volg deze tips op voor het perfecte chewy koekje.

Chewy koekjes, nog een beetje warm vanbinnen, zijn de allerfijnste traktatie die een zoetekauw zich kan wensen. Er zijn dagen waarop je dichtbij het perfecte koekje bent gekomen, en misschien een enkele keer zijn ze zelfs perfect uit de oven gerold, net als bij hippe randstadzaken waar deze koekjes soms het enige zijn waar de winkel op draait. Maar om zelf keer op keer dat perfecte chewy koekje te bakken, blijkt knap lastig. Grote kans dat dat komt doordat je deze stappen nog niet hebt gevolgd.

Bekijk ook: 14x kerstkoekjes die je deze kerst wil maken

Want waar heeft de ‘chewiness’ mee te maken? Moet je meer suiker toevoegen of krijg je dan juist krokantere koekjes? En hoe zit het met bruine suiker versus witte suiker? Maakt het uit hoe je het bloem erdoorheen mixt, en de boter: koud, op kamertemperatuur of gesmolten? Koekjes zijn wispelturig, en iedereen lijkt wat anders te beweren. Dus wat is het geheim?

Wat is chewy?

Voordat we verder gaan nog even over het begrip ‘chewy’, zodat we allemaal op één lijn zitten. Chewy betekent dat het moeite kost om ergens doorheen te bijten. Zoals een al dente gekookte bucatinisliert. Of mochi. Of gummybeertjes. Of udonnoedels. Of een kleverige toffee. Iets dat je tanden net iets langer bezighoudt.

Een aardbeienslof is ‘chewier’ dan cake, en een bagel is ‘chewier’ dan een zuurdesemboterham. Een muffin hoort niet chewy te zijn, terwijl het bij een chocolate chip cookie juist de bedoeling is.

Elk koekje heeft net een andere formule, dus laten we van het perfecte chewy koekje, een perfect chewy chocolatie chip koekje maken voor het gemak.

chocolate chip cookies

Vól chocolade en lekker chewy: dat is het perfecte chocolate chip koekje. Gaat op tot de laatste kruimel!Bak ook deze Hollandse spritzen.

naar recept
chocolate chip cookies - delicious

De beste tips voor extra chewy koekjes

1. Sla het bakblik halverwege tegen het aanrecht

Als je halverwege de baktijd (en eventueel nog eens aan het einde) het bakblik een paar keer stevig op het aanrecht slaat, dan zakken de koekjes in en worden ze steviger. Het resultaat: chewy koekjes met dunne, krokante randjes.

2. Gebruik gesmolten boter

In plaats van boter op kamertemperatuur luchtig te kloppen met suiker, kun je de boter smelten en direct mengen met de suiker. Let wel op dat het deeg daar natter van wordt, dus laat het 30-45 minuten opstijven in de koelkast voor je de bakplaat in de oven schuift.

3. Kies de juiste suiker

Verschillende suikers zorgen voor verschillende resultaten wat betreft smaak, kleur én chewiness:

• Kristalsuiker: zorgt voor een knapperige bite en stevige structuur.
• Witte basterdsuiker: fijne structuur en ideaal om te kloppen met boter.
• Bruine basterdsuiker: geeft een sterkere karamel- en nootachtige smaak.

Maar wat nog beter werkt is de toevoeging van een vloeibare suiker, zoals glucosestroop, honing, ahornsiroop, golden syrup of keukenstroop. Wat deze suikers onderscheidt is dat ze kristallisatie tegenhouden, en je koekjes langer zacht en vochtig en dus lekker chewy maken.

Tip: Maak een mix van suikers.

4. Vervang een deel van de bloem door broodmeel

Broodmeel bevat meer eiwit, wat meer gluten oplevert. Dat kan zorgen voor een stevigere, taaiere structuur – precies wat we willen!

5. Geduld…

Hoewel het rusten van chocolate chip cookies niet per se de chewiness verbetert, worden je koekjes wel dieper van smaak – en dus lekkerder – en gelijkmatiger van kleur en textuur.

Dit haverkoekje zal je ook zalig vinden.