10 tomatensoepen met verse tomaten

10 tomatensoepen met verse tomaten
Recept: Matt Moran, Fotografie: Benjamin Dearnley, Styling: Kirsten Jenkins

De echte klassieker – en eentje die zijn eer dik verdient. Tomatensoep is het ultieme comfortfood: verwarmend, zacht en altijd goed. Of je ‘m nu serveert met een tosti ernaast of gewoon zo, zonder fratsen, het blijft een gerecht dat nooit verveelt.

Tomatensoep voelt altijd alsof je thuiskomt. Er is geen soep die zo strak staat van de energie. Het is zowel zoet als zuur, en smaakt toch heel erg hartig door de mooie umamismaken.

Verse tomaten of tomaten uit blik

Of je nu kiest voor een blik goede kwaliteit tomaten of verse tomaten aan een tros die je zelf roostert, met beidde maak je een heerlijke soep. Verse tomaten – mits in het seizoen – geven je iets meer controle over de smaak, terwijl tomaten uit blik zorgen voor gemak en een mooie, volle basis. Maar als je nog wat verse tomaten hebt liggen die echt op moeten – dan zijn dit dé recepten voor jou.

Welke tomaten gebruik je?

Verse tomaten gebruiken betekent dat je zelf bepaalt hoe intens en vol je soep smaakt. Elke soort brengt namelijk iets anders mee:

  • Pomodori – friszoet, intens en dé klassieker in tomatensoep.
  • Vleestomaten – minder sap en meer vruchtvlees. Perfect voor een dikke, rijke soep met een zoete ondertoon.
  • Coeur de boeuf – grote stevige tomaten met weinig sap en een frizoete smaak, ideaal voor een volle, fluweelzachte soep. Wacht wel even tot deze tomaten rood zijn!

Eigenlijk kun je met alle soorten tomaten uit de voeten. Een combinatie van verschillende varianten geeft juist extra diepte en complexiteit aan je soep – en dat proef je. Deze 10 recepten zijn de beste recepten voor tomatensoep met verse tomaten!

Heldere tomatensoep

Zintuigen kunnen je bedriegen… je ruikt en proeft tomatensoep, maar wat je in je bord ziet, is helemaal helder. Deze heldere tomatensoep – consommée is de chique naam – kun je heel makkelijk 1 dag van tevoren maken en later langzaam verwarmen. De soep is vegan, maar ook heel lekker met in elk bord een kort gegrilde coquille.

naar recept
heldere tomatensoep - delicious
geroosterde tomatensoep met amarello

De grootste verrassing van de soep zit ‘m in het roosteren van de tomaten voor een extra intense tomatensmaak, hier goed gecombineerd met het friszure en het bittertje van de amarello – een Portugese kaas uit Beira Baixa.

naar recept
Tomaten-paprikasoep met feta

Soep doet het eigenlijk altijd goed! Dus ook deze vegetarische tomaten-paprikasoep met feta wordt jouw nieuwe favoriet. Tomaat en paprika vormen de perfecte basis en de oregano en venkelzaad zorgen voor de warme smaak. Maak stiekem iets te veel, dan heb je meteen een goede lunch!

naar recept
tomaten-paprika soep met feta - delicious
geroosterde tomatensoep met paprika en pesto

Zin in een goede geroosterde tomatensoep met paprika? In dit recept maak je alles zelf, inclusief de pesto. Wel zo lekker.

naar recept
geroosterde tomatensoep met paprika en pesto
salmorejo met serranoham

Fan van gazpacho? Probeer deze versie! Wij zijn ondertussen verslaafd aan deze fluwelige, frisse tomatensoep. Begin op tijd zodat alle smaken goed kunnen intrekken.

naar recept
salmorejo-delicious

Werken met verse tomaten hoeft helemaal niet lang te duren. Dit zijn onze 5 recepten voor snelle, verse tomatensoep:

tomatensoep met geroosterde paprika en knoflookciabatta

Van deze goud-geel gekleurde soep word je instant vrolijk! De geroosterde paprika’s geven deze tomatensoep een extra rijke smaak. Kun je lastig aan gele tomaten komen?

naar recept
knoflookciabatta
romige tomatensoep

Goed eten hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Makkelijk te maken, snel klaar en weinig ingrediënten. Voila, een romige tomatensoep. Wat wil je nog meer? Rooster voor een intense zoete tomatensmaak de tomaten in de oven tot ze zacht zijn en voeg ze dan bij de bouillon.  Voor een stevige  maaltijdsoep  scheur je  grof boerenbrood of een ciabatta in grove stukken  en roer deze op het laatst door de soep.  Besprenkel met flink wat extra vergine olijfolie.

naar recept
tomatensoep-delicious
Portugese tomatensoep: sopa de pão e tomate

Sopa de pão e tomate is een heerlijke, eenvoudige Portugese tomatensoep die je binnen 25 minuten op tafel hebt. Met slechts een paar ingrediënten, maak je een heerlijke maaltijd. Perfect voor drukke dagen wanneer je toch iets lekkers wilt eten zonder uren in de keuken te staan.

naar recept
sopa de pão e tomate Portugese tomatensoep
geroosterde-tomatensoep met fetaroom en munt

Heb je zin in mediterraanse romige smaken met een frisse twist? Dan is deze tomatensoep met fetaroom en munt de perfecte optie. Binnen 30 minuten zet je deze gezonde, smaakvolle kom comfortfood op tafel – alsof je er uren aan hebt besteed.

naar recept
geroosterde-tomatensoep met druiven, walnoot en ricotta

Een juweel van een soep! Merijn schreef voor ons kerstnummer 5 fantastische soepen die stuk voor stuk indruk maken qua smaak én presentatie. Onze stiekeme favoriet is deze tomatensoep, die van zichzelf al lekker is, maar door de geroosterde tros druiven er überfeestelijk uitziet. 

naar recept
tomatensoep recept

Kijk ook eens: paprikasoep met spek-kervelhangop