muskaat, fles én spaghetti pompoen

muskaat, fles én spaghetti pompoen

Oranje, geel en groen, bol of langwerpig. Muskaat, fles en – natuurlijk ook – pompoenspaghetti: het pompoenseizoen is in full swing!

Het aanbod aan eetbare pompoenen is gigantisch. De oranje muskaatpompoen en bleek-oranje flespompoen behoren tot de bekendste soorten. Ook de patisson is een pompoenras, net als de spaghetti pompoen die z’n naam dankt aan het draderige pompoenvlees. Kom je een bijzondere, eetbare pompoensoort tegen neem ’m dan zeker mee, want pompoenen – mits voorzien van een stukje steel – kun je prima op een koele, donkere plek bewaren. Altijd fijn voor een etentje of spontane borrel.

De oranje muskaatpompoen

De echte Halloweenpompoen! De schil is erg dik met een golfpatroon, waar het klassieke pompoen beeld vandaan komt. De smaak heeft wat weg van nootmuskaat, waar natuurlijk ook de naam vandaan komt.

Gevulde pompoentjes met feta & ingemaakte citroen

Met de pompoen als eetbaar schaaltje scheelt het je mooi weer wat afwas! De frisse citroen en romige feta vullen elkaar perfect aan, waardoor deze gevulde pompoentjes hét ultieme herfstrecept zijn – warm, kleurrijk en vol smaak.

naar recept
pompoen gevuld met kaasfondue

Na een hap van deze fondue zijn we verkocht. Je holt de pompoen uit en vult deze met deze kruidige en romige kaasfondue. En als hij leeg is schraap je de pompoen helemaal leeg. Zo lekker!

naar recept
gevulde pompoen kaasfondue - delicious

De flespompoen

Flespompoenen zijn vaak het makkelijkst te vinden in de supermarkt. Na het roosteren heeft deze langwerpige pompoen een zachte nootachtige smaak en de flespompoen kan je gewoon met de schil eten. Door het zacht-zoete vlees is deze goed geschikt voor soepen, gebak of stoven.

ravioli met pompoen en amaretti

Zelf ravioli maken is voor ons lekker ontspannen. Pastadeeg kneden, pastavellen langzaam door de pastamachine halen en daarna met veel precisie de verrukkelijke pompoen-amarettivulling over de vellen verdelen. De pasta dichtvouwen, op maat snijden, kort koken en dan: genieten! Van een bord vol ravioli met heerlijke saliebotersaus.

naar recept
pompoenspaghetti met rauwe ham en gebruinde boter

Je zou bijna niet geloven dat dit geen echte spaghetti is! Deze pompoenspaghetti is zoet, nootachtig van smaak en gemaakt van uitsluitend groenten. De rauwe ham en gebruinde boter maken de spaghetti helemaal af.

naar recept
pompoenspaghetti met rauwe ham | delicious
pompoen met pesto-rijstvulling

We zijn dol op verbluffend eenvoudige recepten, al helemaal met pompoen. Halveren, roosteren, vulling erop en afbakken in de oven! En dat kan dan ook nog de dag van tevoren.*

naar recept
pompoen met pesto-rijstvulling - delicious

Spaghetti pompoen

Deze pompoen is zacht van binnen en krijgt z’n naam door de spaghetti-achtige slierten die je krijgt als je er met een vork doorheen gaat. Daarom is het een geliefde groente onder koks die koolhydraatarm eten en deze pompoen als pastavervanger gebruiken.

Getty Images

Bereiding van pompoenen

Pompoenen maak je keuken-klaar door ze te halveren en de draden en pitten met een lepel uit de holte te scheppen. Afhankelijk van de bereiding schil je de pompoen, vaak is dat niet nodig: geroosterde pompoen mét schil geeft juist een extra volle smaak. Ook de bloemen, pitten (gepeld en gepoft in een droge koekenpan) en zelfs de bladeren en stengels van een pompoen zijn eetbaar.

Geroosterde pompoen – extra smaak!

Wie weer in de keuken aan de slag gaat met z’n favoriete pompoensoep, moet de pompoen eerst roosteren: schep geschilde pompoenblokjes om met olijfolie en rooster ze in een oven van 200 ºC tot het vruchtvlees zacht is en de randen donker kleuren. Geroosterde pompoen geeft je soep een extra volle smaak en een intens zoetje. Van soep, salade en pasta, tot puree, taart en prachtig geroosterd met salsa.

Maak ook eens: gratin dauphinoise van aardappel en pompoen