Kijk, Parijs is nooit een slecht idee (of iedere andere Franse regio)… Maar mocht het beter uitkomen om niet 500 kilometer te rijden, maak dan een van onderstaande Franse soeprecepten.
We zetten ze voor je op een rij, met recepten.
Soupe à l’oignon (Franse uiensoep)
De wereldberoemde uiensoep met langzaam gekarameliseerde uien, bouillon, croutons en gesmolten kaas (meestal Gruyère of Comté). Daar kun je ons ’s nachts voor wakker maken.
Rijk van smaak, heerlijk hartverwarmend en met een laag gesmolten kaas om van te smullen. Deze Franse uiensoep is perfect als voorgerecht voor een winters diner of als lunch op een koude zondag.
naar receptJe ruikt het van heinde en verre wanneer een buur uiensoep aan het maken is. Wandel je naar huis en loopt het water je zomaar in de mond? Dan is die soep waarschijnlijk de aanstichter. Geen reden om jaloers te zijn: zo'n kommetje vol comfort maak je heel makkelijk zelf! Vul je keuken met de onweerstaanbare geur van kaas en ui – en zet vast een extra kom klaar voor iemand die zijn neus volgt.
naar receptBouillabaisse
De klassieker uit Marseille. De vissoep met verschillende soorten vis en schaaldieren, saffraan en Provençaalse kruiden is wat ons betreft dé vissoep.
Bouillabaisse een armeluisgerecht? Deze geurige en goedgevulde vissoep is ideaal als mooi lunchgerecht of licht hoofdgerecht.
naar receptDeze rijke vissoep hoort onlosmakelijk bij Marseille en de Provence. Klassiek is de combinatie met witte Cassis, wijn uit het prachtige gelijknamige dorpje aan de kust onder Marseille. Zowel de wijn als de soep zijn vrij kruidig en ook wat romig van structuur. Absoluut de moeite waard om eens te proeven, maar helaas moeilijk te vinden buiten de Provence. Wijn bij bouillabaisse moet body hebben, kruidig zijn en mag niet gedomineerd worden door houtrijping. De beste partners vind je meestal in dezelfde streek, of uit de Languedoc. Een goed alternatief voor wit is de kruidige Bandol rosé.
naar receptDeze vissoep van Janneke is royaal gevuld met gestoofde venkel, paprika, verschillende vissoorten en gamba’s. Serveer gulle kommen en geef er knapperig laurierbrood met zoute boter bij.
naar receptBisque
Ook oh zo lekker buiten de feestdagen. Maak bijvoorbeeld komend weekend deze romige soep op basis van schaaldieren (krab, kreeft of garnalen).
Op naar de kust – of naar de viskraam op de markt – voor strandkrab! Mister Kitchen koestert die duurzame schaaldieren en maakt er fantastische bisque mee! Volg hun recept en maak ook zo’n dieporanje, geurige soep.
naar receptSoupe au pistou
Zomerse Provençaalse groentesoep met pasta en pistou: een soort Franse pesto van basilicum, knoflook en olijfolie.
Pistou komt uit de Provence en wordt gemaakt van verse basilicum, die in een vijzel wordt fijngestampt met knoflook en olijfolie. Soms zit er ook Parmezaanse kaas bij of tomaat bij. Pistou lijkt op de Italiaanse pesto en is onderdeel van soupe au pistou, een Franse groente-vermicellisoep. Dit is een snelle lichte versie, zonder pasta. Stevige trek? Voeg dan zelf vermicelli toe.
naar receptOok heerlijk en Frans:
Overal ter wereld komt soep op tafel. Wij snappen dat, want je hebt er maar één pan voor nodig en een beetje meer of minder van de ingrediënten maakt niet zoveel uit. Je kunt soep van tevoren maken en warmt het snel op als je trek krijgt. Alle reden dus om deze heerlijke soupe de potiron Franse pompoensoep een keer te proberen!
naar receptBekijk ook: 13 snelle pompoen recepten voor extra comfort deze herfst







