Voor deze koeken hoef je niet in de rij te staan, want je bakt ze met dit recept van Fort Negen heel makkelijk zelf! In het nieuwe boek van de populaire Amsterdamse bakker deelt eigenaar Maarten Langeslag ein-de-lijk zijn goedbewaarde recepten.
Is er iets fijner dan op een druilerige dag je keuken te vullen met de geur van versgebakken koekjes? Met deze knapperige haverkoeken uit het nieuwe kookboek Fort Negen wordt je herfstdroom vervuld – moet je ze natuurlijk wel nog even zelf maken!
Je hebt er even wat geduld voor nodig – ze moeten een nachtje rusten – maar geloof ons: dat wachten wordt dubbel en dwars beloond. Zodra ze uit de oven komen, ruikt je hele huis alsof je… nou, Fort Negen bent binnengestapt.
Het kookboek Fort Negen staat niet alleen vol onweerstaanbare recepten uit hun populaire zuurdesembakkerij, maar ook met de technieken die de bakkers daar gebruiken – grondig, en toch heel toegankelijk uitgelegd! Echt een knoeperd voor op de culi-boekenplank, bestel ‘m hier.

Haverkoeken met walnoot en appel van Fort Negen
aantal 10 | dessert | herfst | internationaal |
Ingrediënten
- 170 g roomboter, op kamertemperatuur
- 100 g fijne kristalsuiker
- 40 g bruine basterdsuiker
- 4 g kaneel
- 25 g eieren
- 130 g tarwebloem
- 4 g baksoda
- 90 g walnoten, grof gehakt
- 170 g grove havervlokken
- 80 g rozijnen
- 40 g gedroogde cranberry’s
- 80 g appel, geschild en in kleine blokjes
- 2 g zout
Instructies
- Meng langzaam de roomboter, kristalsuiker, basterdsuiker, kaneel en het zout in de kom van een standmixer met vlinderhaak en klop daarna op hoge snelheid tot het mengsel licht en romig is, ongeveer 5 minuten.
- Voeg de eieren toe en klop tot het ei helemaal is opgenomen.
- Voeg de tarwebloem, baksoda, walnoten en havervlokken toe en mix 1 minuut op lage snelheid, tot je een stevig deeg hebt.
- Voeg de rozijnen, cranberry’s en appelblokjes toe en mix nog 1 minuut, tot alles goed verdeeld is. Mix niet te lang.
- Dip een ijsschep in warm water en schep daarmee 10 bollen van gelijke grootte van het deeg. Verdeel de deegbollen over 2 met bakpapier beklede bakplaten en zorg dat ze genoeg ruimte hebben om uit te lopen. Dek af met vershoudfolie en laat 12 uur rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor tot 165 °C.
- Bak de koeken 25 minuten in de oven, of tot ze aan de randjes goudbruin en knapperig zijn. De koeken zullen bij het afkoelen nog verder stevig worden.
- Laat de koeken enkele minuten afkoelen op de bakplaten en verplaats ze daarna naar een rooster. Laat de koeken verder afkoelen.
Voedingswaarde
Tips:
Rooster de havervlokken kort in een droge koekenpan voor extra smaak.
Vervang de walnoten eventueel door pecannoten of hazelnoten.
Gedroogde vijgen en/of abrikozen zijn een goed alternatief voor de cranberry’s en rozijnen.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!