alles over eenkoorn: de oeroude graansoort met een lichte hazelnootsmaak

alles over eenkoorn: de oeroude graansoort met een lichte hazelnootsmaak
Recept: Joris Bijdendijk Fotografie: Ernie Enkelaar Styling: Cyn Ferdinandus

Is er naast commercieel graan – lees: tarwe – een goed alternatief voor het bakken van brood en gebak? Low Food stelde een team van bakkers, chefs, studenten en ambachtslieden samen om een aantal ‘vergeten’ granen te testen, zoals eenkoorn.

Eenkoorn is een oergraan, de voorloper van emmer en de ‘moeder’ van spelt. Een graan dat als een van de eerste door mensen werd gecultiveerd voor consumptie, maar het moest afleggen tegen granen met een hogere opbrengst. Waar eenkoorn commercieel de wedstrijd verlies, maakt de graan het dubbel en dwars goed in smaak én voedingswaarden.

Smaak en kleur

Eenkoorn lijkt op tarwe, maar is iets geler van kleur. Ook de smaak lijkt op die van tarwe, je proeft alleen meer geroosterde nootjes. Gebak wordt er voller een boterig van, en brood krijgt dus iets nootachtigs. Een prima alternatief voor tarwe dus met een kleine smaak-bonus. Eenkoorn is bovendien heel voedzaam, bevat veel eiwit en weinig gluten. Douze points voor je spijsvertering!

Combineer méér

Brood bakken van alleen maar eenkoorn is lastig, omdat het zo weinig gluten bevat. Vul het daarom aan met een glutenrijker graan. Als je het wil gebruiken voor het bakken van broden raadt Low Foods je aan om 20-30% aan eenkoornbloem te gebruiken en de rest aan te vullen met bijvoorbeeld rogge of tarwe. Voor de rest kun je eenkoornbloem één op één vervangen door tarwebloem, maak er dus zeker eens koekjes, bladerdeeg, cake, muffins, en pannenkoeken mee!

Recepten met eenkoorn

Zin gekregen om zelf aan de slag te gaan met eenkoorn? Joris Bijdendijk heeft een heerlijk recept voor je om zelf eenkoornbrood te bakken:

eenkoornbrood recept van Joris Bijdendijk

Joris Bijdendijk: ‘Wil je met verse gist brood bakken met veel smaak en een goede korst, laat het dan voorfermenteren. Deze pre-ferment noem je poolish.’

naar recept
Eenkoornbrood recept van Joris Bijdendijk

Deze speltsalade met spruitjes en gepocheerd ei is ook erg lekker voor op je zelfgemaakte eenkoornbrood! Op lowfood.nl vind je meer recepten voor koekjes en gebak met eenkoorn.

speltsalade met spruitjes en gepocheerd ei

Speltsalade met spruitjes uit de oven, een gepocheerd ei en groene kruiden. Helemaal vega en vol kleur, geur en smaak. Lekker én gezond als royale lunch, maar ook als licht hoofdgerecht.

naar recept
speltsalade met spruitjes en gepocheerde ei-delicious

Kijk ook eens: 13x glutenvrije taart en cake, Toscaanse broodsalade met vijgen, hét recept voor zuurdesembrood.