wecken: alles wat je moet weten om de zomer te bewaren

wecken: alles wat je moet weten om de zomer te bewaren
Getty Images

Wecken klinkt misschien wat ouderwets, maar het is een supertechniek om zomeroogst te bewaren. En zo’n rijtje gevulde potten staat ook nog eens gaaf op je voorraadplank!

Bijna al het fruit en ook tomaten* kun je heel goed wecken. Je oogst blijft goed omdat het in een steriele weckpot wordt verhit in een ketel of pan met kokend water.

Wecken is een pure manier van inmaken waarbij je niet per se andere smaken, zout of zuur, hoeft toe te voegen. Je kunt tomaten of fruit rauw wecken of eerst verwerken tot jam of chutney.

Wat heb je nodig om te wecken?

Gebruik speciale weckpotten met klemmen en rubberringen. Zo weet je zeker dat de potten het kokende water overleven en ze goed dicht blijven. Maak ze heel goed schoon en steriliseer ze eerst. Dat houdt bacterie- en schimmelgroei tegen.

Goed schoongeboende glazen weckpotten, deksels en ringen steriliseer je door ze in een grote pan water en 2 el soda, ondergedompeld 10 min. te koken. Spoel ze af onder heet water en kook nog 5 min. door in een grote pan met schoon water. Zet ze daarna ondersteboven op een brandschone theedoek tot gebruik.

Wecken in de pan

Vul weckpotten altijd tot 2 cm onder de rand. Sluit ze af met de (natte) rubberring, de glazen deksel en de klem. Zet de potten dan op een rekje in een pan en vul met water. De potten mogen elkaar en de pan niet raken. De potten moeten tenminste tot ¾ onderstaan. Kook de potten met de deksel op de pan. Laat de potten in het water iets afkoelen en haal ze eruit. Laat afkoelen, verwijder de klem en check of de deksel goed dicht zit. Zo blijft je zomeroogst op een koele donkere plek zeker een jaar lang goed.

Deze producten kun je beter niet wecken

Minder zure groente en fruit als banaan, vijgen en dadels kun je beter niet wecken. De sporen van de bacterie clostridium botulinum kan botulisme veroorzaken en wordt pas gedood bij een temperatuur van 120°C.

In een zure omgeving overleeft de bacterie niet. Minder zure groenten en fruit kun je dus alleen wecken als je een professionele weckketel hebt die je tot 120°C kunt verhitten.

Lees ook: augurken inmaken: zo doe je dat!