vis in zoutkorst met salsa verde

vis in zoutkorst met salsa verde
RECEPTEN, BEREIDING GIOVANNI PILU FOTOGRAFIE BEN DEARNLEY STYLING EMMA KNOWLES
Voorkeur: glutenvrij, lactosevrij

aantal 4 | hoofdgerecht | | | glutenvrij, lactosevrij

Chef Giovanni Pilu is Australisch-Sardijns en hij kookt graag zijn moderne versie van een heerlijke Sardijnse vislunch. Een traditie die nooit verveelt: vis in zoutkorst met daarbij zo'n geweldige salsa verde. Want op Sardinië is de zee altijd dichtbij!

Kooktijd:20

oven + rusten1 25

Totale tijd:1 45

Ingrediënten

  • 2,6 g roodbaars 1 hele vis, liefst duurzaam gevangen, schoongemaakt en kop eraf
  • 4 eiwitten
  • 3 kg grof zout
  • 200 ml extra vergine olijfolie
  • 3 el citroensap + citroenpartjes voor erbij
  • 4 el fijngesneden muntblaadjes
  • 4 el fijngesneden bladpeterselie + extra voor erbij
  • 4 el fijngesneden basilicumblaadjes
  • 1 el dijonmosterd
  • 1 el gezouten kappertjes, afgespoeld, uitgelekt en fijngehakt

Instructies

  1. Haal de vis ongeveer 30 minuten voor bereiden uit de koelkast. Dep hem van binnen en buiten goed droog met keukenpapier en laat afgedekt op een koele plek op kamertemperatuur komen.
  2. Verwarm de oven voor op 180°C en vet een grote bakplaat in.
  3. Klop in een kom de eiwitten schuimig maar niet stijf en spatel het grove zout erdoor. Leg de vis op de geprepareerde bakplaat.
  4. Breng het zoutmengsel in een laagje van ongeveer 1 cm dik aan op de bovenkant en zijkanten van de vis, zodat hij volledig bedekt is, en klop dit laagje stevig aan. Bak de vis 45-50 minuten tot het zoutlaagje goudbruin en hard is.
  5. Meng voor de salsa verde intussen in een kom de olijfolie, het citroensap, de munt, peterselie, basilicum, mosterd en kappertjes met een halve theelepel zoutvlokken en laat op kamertemperatuur staan zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen.
  6. Haal de vis uit de oven en laat ongeveer 5 minuten rusten. Breek vlak voor serveren de zoutkorst met een vleeshamer of het heft van een keukenmes en til de stukken zoutkorst op. Bestrooi de vis eventueel met nog wat peterselie.
  7. Roer de salsa verde door en serveer met de citroenpartjes bij de vis.

Voedingswaarde

  • calorieën: 483 kcal
  • eiwit: 24 g
  • vet: 43 g
  • koolhydraten: 1 g

*Kijk op goodfish.nl voor een duurzame viskeuze.

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Lekker voorgerecht: ceviche van witvis met campari