De Grieken hebben geluisterd naar onze wildste dromen: ze serveren ons honingzoete zomerdesserts, overgoten met fluweelzachte custard en tóch knapperig, dankzij het filodeeg dat ze te pas en te onpas gebruiken.
Weet je niet wat je moet bestellen als je bij de Griekse bakker staat, scroll dan even door dit overzicht met Grieks zoet:
1. Baklava
Online redacteur Sophie Fleur: ‘Tijdens een zeilreis in Griekenland stond ik aan wal in de westelijke haven van Egina, waar ik een apotheek binnenliep voor reispillen (ik weet hoe sadistisch dit klinkt: een zeilvakantie boeken terwijl je niet tegen de schommelingen van de zee kunt, en toch was het een van mijn betere zomervakanties).
Pillen vond ik er niet, maar wel de állerlekkerste in honinggedrenkte baklava waar je kiezen en vingers nog een week van plakken. Kun je nagaan, ik wist niet eens dat baklava Grieks was. Maar voor deze laagjes met flinterdun filo en pistache (heel Egina staat vol pistachebomen!) en – ik denk – een vleugje kaneel – zou ik zo weer in het vliegtuig springen. Ik heb er dozen vol van gekocht. Misschien was ik daarom zo misselijk op zee… Mocht je er heen willen, dit is het adres.‘
Voor zoet uit het Midden-Oosten heb je wel een paar noten te kraken. Dus sla maar in die pecannoten. Je maakt er fantastische baklava mee. Samen met kaneel en nootmuskaat is dit een feest voor de zintuigen!
naar receptNa dit dessert moet je wel je vingers aflikken, want de koffie-honingsiroop is zoet en plakkerig op de juiste manier. Chocolade-koffiebaklava is verre van traditioneel, maar maakt dat uit? Welnee, proef zelf maar. Liever een frisser dessert? Tarte tatin met mango en kokos
naar recept2. Bougatsa
Custard lovers, eat your heart out! In Griekenland mag je zo’n wulps custardgebakje gewoon al bij het ontbijt bestellen, hadden we al gezegd dat Griekenland fantastisch is? Bougatsa bestaat wederom uit laagjes filodeeg en wordt bestrooid met kaneel en poedersuiker. Je eet het warm, het liefst direct als je de bakker waar je het gekocht hebt uit bent gelopen.
3. Loukoumades
Deze kleine, ronde gefrituuurde deegballetjes worden vaak omschreven als Griekse donuts, of natuurlijk Griekse oliebollen, het is maar net hoe je het bekijkt. Ze zijn luchtig van binnen, goudbruin van buiten en worden overgoten met honing en bestrooid met kaneel of gehakte noten. Loukoumades zijn een populaire straatsnack en worden warm gegeten.
Verslavend lekker deze Griekse mini-oliebolletjes. Eet ze als ze nog warm zijn, bedruppeld met veel honing.
naar recept4. Galaktoboureko
Een luxe dessert van krokant filodeeg gevuld met een dikke, romige custard gemaakt van melk, eieren en griesmeel. Na het bakken wordt het overgoten met koude suikersiroop, wat een prachtig contrast geeft tussen de warme custard en de zoete siroop. Het wordt in vierkante stukken gesneden, die nooit heel erg klein zijn, dus wees gewaarschuwd.
5. Kourabiedes
Ofwel feest-zandkoek! Traditionele brosse koekjes met flink veel boter die vooral tijdens Kerstmis worden gemaakt. Deze koekjes – vaak in de vorm van een halve maan – zijn gemaakt van amandelen en worden royaal bestrooid met poedersuiker. Ze hebben zoals gezegd een brokkelige, brosse textuur en smelten letterlijk op je tong.
6. Melomakarona
Kerstkoekjes gemaakt van olijfolie, honing en semolina, vaak gevuld met gehakte walnoten. Ze worden gedrenkt in een honing-suikersiroop en bestrooid met fijngehakte noten. Deze koekjes hebben een zachte, sponsachtige textuur en zijn doordrenkt van zoete smaken. Sommige yiayia’s (grootmoeders) zweren dat een scheut lager (ja, bier ja!) het deeg de perfecte textuur geeft.
7. Portokalopita
Een heerlijke sinaasappelcake gemaakt met filodeeg in plaats van gewoon deeg, wat zorgt voor een unieke textuur. De cake wordt gezoet met verse sinaasappelsap en -schil, en vaak overgoten met een sinaasappelsiroop. Het resultaat is een sappige, aromatische cake met een licht krokante bovenkant.
Het geheim van deze Griekse cake? Door het olijfoliebeslag gaan krokante kruimels filodeeg!
naar recept8. Halva
Een traditionele zoetigheid gemaakt van tahini (sesamzaadpasta) of griesmeel, vermengd met suiker of honing. Er bestaan verschillende varianten: tahini halva heeft een dichte, fudge-achtige textuur, terwijl griesmeel halva een tikje lichter is. Het wordt vaak in blokjes gesneden en gegeven bij de thee.
Let’s go nuts, want voor zoet uit het Midden-Oosten heb je wel een paar noten te kraken. Dus sla maar in die noten en organiseer een feest voor je zintuigen! Deze luchtige schuimtaart maak je zonder bloem (yes, helemaal glutenvrij) en vul je met amandelen en abrikozen. Zijdezachte ricotta-room on top en hij is extra speciaal dankzij halva.Halva is een zoete specialiteit uit het Midden-Oosten. Van oorsprong Arabisch: 'halwa' betekent zoet in het Arabisch. Gemaakt van gemalen sesamzaad, suiker, honing, noten als amandelen of pistaches en plantaardige olie. Dit recept komt uit het laatste nummer van delicious.. Bestel hem hier!
naar recept9. Rizogalo
Romige rijstpudding met diepe wortels in de Griekse keuken, die ook sterke gelijkenissen vertoont met Turkse desserts zoals zoals fırın sutlaç – een bewijs van de culinaire uitwisseling tussen beide culturen. Je maakt het met rijst, melk, suiker en vaak een beetje vanille of citroen, en bestrooid met kaneel – maar cacao mag ook heus wel van de Grieken. Op Rhodos zijn ze gek op rizogalo, zowel warm als koud.
Ready to kickstart this morning? Begin je dag eens met deze bijzondere rijstepap met kokos en kardemom. Heerlijk verwarmend en je kunt er de hele ochtend op vooruit.
10. Amygdalopita
Een heerlijke amandeltaart gemaakt met gemalen amandelen, wat zorgt voor een rijke, nootachtige smaak en een lekkere smeuïge textuur. De cake wordt vaak gezoet met honing of suikersiroop en kan gegarneerd worden met amandelschilfers. Heb je een speciale gelegenheid? Dan serveer je deze taart.
11. Koulourakia
Traditionele Griekse koekjes die vooral rond Pasen worden gemaakt. Deze boterkoekjes hebben vaak een gevlochten of twisted vorm en zijn licht zoet met een hint van vanille of sinaasappelaroma. Ze hebben een krokante textuur en worden vaak bij de koffie of thee gegeten.
12. Pastitsio
Hoewel pastitsio meestal hartig is, bestaat er ook een zoete variant gemaakt met macaroni, custard, kaneel en suiker. Deze dessertversie wordt in de oven gebakken tot goudbruin en in vierkanten gesneden. Het is minder bekend, maar daarom niet minder authentiek Grieks!
13. Diples
Dunne, krokante reepjes deeg die in hete olie worden gefrituurd tot ze goudbruin en krokant zijn. Ze worden traditioneel in spiraal- of lintvormen gevormd en overgoten met honing en bestrooid met gehakte noten of kaneel. Diples krijg je in Griekenland vooral als er iets te vieren valt.
14. Spoon Sweets (Koutaliou Glyko)
Dit zijn vruchten of groenten die zijn gekonfijt in dikke suikersiroop. Populaire varianten zijn kersen, sinaasappelschil, tomaten of zelfs rozenblaadjes. Ze worden geserveerd in kleine lepeltjes bij Griekse koffie als een soort amuse om je welkom te heten.
15. Sokolatopita
Een rijke chocoladecake die populair is in moderne Griekse keukens. Deze vochtige cake wordt vaak gemaakt met donkere chocolade en kan verschillende vormen aannemen – van eenvoudige cakes tot meer verfijnde desserts met chocoladeganache.
Met deze Griekse recepten haal je ongetwijfeld de zon in huis!





