5 tips voor het bereiden van de perfecte steak op de BBQ

5 tips voor het bereiden van de perfecte steak op de BBQ
RECEPTEN, BEREIDING COLIN FASSNIDGE FOTOGRAFIE BRETT STEVENS STYLING KIRSTEN JENKINS

Vlees van de barbecue smaakt zoveel beter. Extra lekkere ribeye, smokey kip, karbo of ossenhaas. Steek deze tips in je achterzak, scoor een zak kolen, en voor je het weet – 3, 2, 1… heb jij de perfecte steak op de bbq!

1. Deksel dicht

Wil je een steak op de bbq écht goed bereiden? Gebruik dan een barbecue met deksel. Zeker bij dikke ribeyes of entrecotes zorgt het deksel ervoor dat de hitte rondom circuleert en de steak gelijkmatig gaart. Zonder deksel krijg je snel een rauwe binnenkant en een verbrande buitenkant. Weersta de drang om telkens te gluren: elke keer dat je de deksel opent, ontsnapt de warmte. Laat die steak dus met rust – het komt goed!

2. Zones zijn je vriend

Voor een perfecte steak op de bbq werk je met hittezones. Maak één kant van je bbq bloedheet door daar de kolen op te stapelen. Dit is je grillzone. De middenzone hou je matig warm met minder kooltjes. En de andere kant? Die laat je helemaal vrij – dat wordt je rustzone. Schroei de steak eerst aan in de hete zone voor een mooie korst, gaar ‘m daarna verder in het midden, en verplaats ‘m tot slot naar de koelere kant als hij even moet rusten. Zo houd je de controle over de garing – van rare tot well done.

3. Olie, olie, olie! (maar niet het rooster)

Niets zo frustrerend als een steak die vastplakt aan het rooster. De oplossing: olie het vlees licht in – niet het rooster. Een dun laagje olie op de steak voorkomt plakken én helpt bij het vormen van die heerlijke korst. Zorg ook dat je rooster schoon en goed heet is. Een vuile bbq is de vijand van een goede steak.

4. The right timing

Leg je steak pas op de bbq als de kolen goed gloeien – witgrijs van kleur, zonder vlammen. En draai ‘m niet te vaak om. Laat ‘m liggen tot de onderkant loskomt en er grillstrepen ontstaan. Dan pas keren. Voor medium-rare? Ongeveer 3–4 minuten per kant bij een steak van 2–3 cm dik.

5. Laat ‘m met rust!

Na het grillen geef je steak op de bbq een paar minuten rust. Leg ‘m in de koelere zone of wikkel losjes in aluminiumfolie. Door het rusten ‘vang’ je de sappen in het vlees, en wordt het lekkerder dan ooit.

Beetje hulp nodig, maak een van deze bbq recepten:

gegrilde ribeye met courgettesalade & pittige chilimayo

Rooster de rode pepers voor de chili-mayo ook op de bbq voor een pittige en tikje zoete smaak.

naar recept
ribeye met courgettesalade
T-bonesteak met courgette en gekaramelliseerde ui

De koning van de steaks. Door het vlees in zijn geheel te bakken, heb je meer controle, en krijgt hij een lekker korstje, terwijl het vanbinnen mooi rood en sappig blijft.

naar recept
karbonade van de grill met marjoleinboter, komkommer en waterkers

Vlees van de barbecue smaakt áltijd lekkerder. Dat vleugje rook en die nét geschroeide grillstreepjes geven het vlees meteen zo'n zomerse boost. Dus steek je bbq aan en grill karbonade tot smokey perfectie.

naar recept
karbonades van de grill

Bekijk ook: bbq vlees, de lekkerste recepten in één lange lijst op een rij