Vis moet zwemmen – het liefst in een saus die blijft plakken aan perfect gegaarde pasta. Wat roept er meer zomer en vakantie dan dat? Helemaal niks, natuurlijk. Pasta met vis is gewoon pure zomervakantie.
Niets brengt je zo snel in vakantiesferen als een bord dampende pasta met pesce. Eén hap en je zit tussen de Italiaanse locals aan een tafeltje met uitzicht op zee, ergens in een charmante kustplaats. De geur van knoflook, olijfolie en zilte vis die opgaat in de warme avondlucht… Mogen we daar een parfum van?
Zomers comfortfood
Eenvoudig, maar verfijnd. De kracht zit ‘m in de kwaliteit van de ingrediënten: perfect al dente pasta, wilde snufjes chilivlokken, en natuurlijk vis zo vers als de dag.
Maar welke vis kun je het beste gebruiken in je gerecht? Makreel, ansjovis of toch kabeljauw. Pak er een visgids bij, zoals goodfish.nl, zodat je een duurzame keuze maakt. Op dit moment scoren soorten als zalmforel, makreel, schelvis en Europese ansjovis allemaal groen – oftewel: goede keuzes voor jouw pastagerecht.
Deze vissen zijn stevig genoeg om in kleine stukjes te garen in geurende olie, samen met de pasta en een scheutje kookwater. Zo ontstaat een zijdezachte emulsie waar Italiaanse chefs om bekendstaan. Misschien heb je ze wel eens in de keuken zien staan terwijl ze in vloeiende golfbewegingen een pan met pasta schudden, net zolang tot de saus om alle pasta heen zit gewikkeld als het zand om je lichaam wanneer je net uit de zee komt.
Dus: trek die fles olijfolie open, kies een mooi stuk kabeljauw, zalm of makreel, en ga aan de slag met deze recepten:
Pasta met makreel
Weinig tijd en toch lekker koken en eten? Deze spaghetti met krokante makreel, feta en harissa maak je met minder dan 10 ingrediënten in slechts 20 minuten. Dat is geweldig toch?Maak deze pasta nóg lekkerder met homemade harissa.
naar receptPasta met kabeljauw
Leg de vis rauw op de pasta en stoom in een pakketje sappig gaar. Deze pakketjes zijn ook ideaal voor doordeweeks. Maak ze evt. van tevoren klaar, bewaar ze in de koelkast en bak ze ± 5 min. extra.
naar receptPasta met ansjovis
Raapstelen met hun peperige smaak geven dit pastagerecht body. En door de ansjovis helemaal te laten smelten in olijfolie, krijgt het een nog intensere smaak. De krokante, geroosterde zonnebloem-, pompoen- en pijnboompitten maken er een bijzonder en eigentijds gerecht van.
naar receptJanneke Philippi bedacht voor ons deze doe-het-zelf-pastasalade. ‘Ik vind het verrassend om de ingrediënten van een salade apart te presenteren, zodat iedereen z’n eigen salade kan samenstellen. Alle ingrediënten kun je van tevoren voorbereiden!’ Binnen een half uur staat deze salade op tafel en nog beter; in het park, op je balkon, in de tuin, als het maar al fresco is!
naar receptVoor het Italië-nummer maakte Janneke Philippi weer 10 simpele en snelle recepten, waaronder deze pasta met kikkererwten, ansjovis en rozemarijn. 'Dit is een heerlijke pasta die zowel zilt, pittig als krokant is. Met kikkererwten uit blik staat de pasta in 20 minuten op tafel. Heb je wat meer tijd, kook dan gedroogde kikkererwten voor een extra stevige beet. Serveer er voor voldoende groenten een tomatensalade bij, mijn favoriete
salade is dunne plakjes coeur du boeuf- tomaat met royaal olijfolie, zeezout en
gescheurde basilicum.'
Geen fan van spruitjes?Snijd dan bijv. 500 g bimi in stukjes. Rooster ze 8-10 min.
naar receptZalmpasta
En… probeer ook deze recepten:
Een klassieke ragù is een rijke, langzaam gegaarde saus die comfort en diepgang brengt in elk gerecht. Maar wist je dat ragù ook perfect samengaat met vis en schaaldieren? Deze versie met malse vis en sappige mosselen geeft een lichte, verfijnde twist aan het traditionele recept.
naar receptRisoni en meer rijstvormige pasta is steeds makkelijker te vinden, maar je kunt ook rijst, rode linzen, korte pasta of bloemkoolrijst nemen.
naar receptEr wordt nog te veel weggegooid van vis, omdat veel mensen filet willen eten. Maar juist van visrestjes maak je makkelijk VIS-’NDUJA!Begin 1 dag eerder met dit recept!
naar receptJanneke Philippi: 'Dit gerecht is mijn variant op pollo alla parmigiana. Een supereasy visfavoriet voor een drukke doordeweekse avondspits wanneer iedereen rond de klok van 6 in en uitvliegt'.
naar receptVerrukkelijke vis antipasti: vitello tonnato salade









