wat wijn over? zo maak je van het laatste restje een smaakmaker

wat wijn over? zo maak je van het laatste restje een smaakmaker
Unsplash

Rood of wit: heb je wijn over? Zo’n laatste restje wijn is een super smaakmaker in veel gerechten en drankjes.

Niet dat we vaak restjes wijn overhouden, maar áls het dan toch gebeurt… Die ene fles die écht niet meer op ging na een etentje, gooi ‘m vooral niet weg. Met een beetje creativiteit maak je er in een handomdraai iets heerlijks van. Denk: siroop over ijs, een snelle jus of een smaakbommetje voor in je pastasaus. Restjes, van harte welkom!

Een paar ideeën:

1. Maak wijnsiroop

Maak er bijvoorbeeld een wijnsiroop van door het tot siroop in te laten koken met de helft van het gewicht aan suiker. Sprenkel over ijs, toetjes of fruit of vul aan met bruiswater voor een volwassen dorstlesser.

2. Geef boter extra smaak

Klop 1 el tot siroop ingekookte en afgekoelde rode wijn door 100 g boter op kamertemperatuur en breng op smaak met peper en zout. Heerlijk bij groenten of vlees van de bbq.

3. Even afblussen

Blus je pan na het bakken van biefstuk, kip of paddenstoelen af met de wijn en maak zo een heerlijke jus. Voeg eventueel nog een scheut room toe voor een romig effect.

4. Wijn invriezen

Vries in een ijsblokjesvorm in en gebruik voor last minute méér smaak in pastasaus, soep en stoofgerechten.

5. Maak vinaigrette

Klop wat rode of witte wijn door je favoriete vinaigrette voor een extra stevige kick.

Lees ook: 14 lekkere plekjes voor natuurwijn, kriskras door Nederland