Voorkeur: glutenvrij
aantal 6 | voorgerecht | | | glutenvrij
Gepofte aardappels – in de zomer het liefst van de barbecue – kun je ook prima als voorgerecht serveren. Geef er deze te lekkere garnalen bij en smeer je aardappel in met een lik zure room, frisse sjalotten en zalmkuit.
Ingrediënten
- 3 el wittewijnazijn
- 1 tl fijne kristalsuiker
- 2 sjalotten, in dunne ringen
- 6 grote licht kruimige aardappels, schoongeboend
- 12 middelgrote rauwe garnalen gepeld en schoongemaakt, met kop en staart
- 3 el extra vergine olijfolie
- ½ tl sumak + extra om erover te strooien (supermarkt)
- 250 ml zure room
- 100 g zalmkuit (supermarkt of visboer)
- 1 bosje dille, blaadjes geplukt
Instructies
- Verwarm in een kleine steelpan de azijn met de suiker 2-3 min. op matig vuur en roer af en toe tot de suiker is opgelost. Voeg de sjalotten toe en laat afgedekt afkoelen. Zet tot gebruik in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180°C. Prik de aardappels rondom in met een vork en leg ze op een bakplaat. Pof ze ± 1 uur en 15 min. in de oven tot ze gaar zijn en je ze makkelijk kunt inprikken met de punt van een scherp mes; keer ze halverwege.
- Verhit een grillpan op matig tot hoog vuur. Schep de garnalen in een kom om met de olie, sumak en wat zout en peper. Gril ze 3-4 min. tot ze gaar zijn en lichte schroeiplekjes krijgen; keer ze halverwege.
- Kerf de gepofte aardappels in en bestrooi ze met (zee)zout. Schep ze met de garnalen, zure room en zalmkuit op een schaal. Verdeel er vlak voor serveren de sjalotten over en bestrooi met dille en nog wat sumak.
Voedingswaarde
- calorieën: 240 kcal
- eiwit: 9 g
- vet: 12 g
RECEPTEN, BEREIDING HELENA MOURSELLAS FOTOGRAFIE BRETT STEVENS STYLING KIRSTEN JENKINS
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Nog een lekker voorgerecht of hapje: ratatouille-fritters met muntdip
Meer inspiratie? Shop het nieuwste nummer van delicious.!