Gisteravond werden de winnaars van de prestigieuze Gault&Millau Awards 2025 bekendgemaakt in TivoliVredenburg, Utrecht. Delicious. friend én chef van RIJKS®, Joris Bijdendijk, mocht daar de titel Chef van het Jaar in ontvangst nemen.
Gault&Millau Nederland, een restaurantgids met een geschiedenis die teruggaat tot de jaren ’70, reikt jaarlijks prijzen uit aan culinaire toppers. Onder het oog van de top van de Nederlandse restaurantwereld werden zij op het podium bekroond, in 18 categorieën zoals ‘Chef van het Jaar’, ‘Jonge Chef van het Jaar’ en ‘Ontdekking van het Jaar’.
Joris Bijdendijk: een chef met visie
Volgens de jury is Joris Bijdendijk meer dan alleen een topchef: ‘Hij is een leider, mentor, motivator en inspirator in de breedste zin van het woord. Het zal ook niet alleen bij deze award blijven, want de sky is voor hem the limit.’ Wij sluiten ons daar natuurlijk helemaal bij aan!
In een eerder interview als gasthoofdredacteur vertelde Joris wat hem drijft: ‘Eetcultuur begint met mensen die thuis weer achter het fornuis kruipen en hun gerechten samen delen.’ Voor Joris gaat zijn missie als chef verder dan koken alleen. Duurzaamheid en creativiteit gaan bij hem hand in hand. Het draait niet alleen om wat er op het bord ligt, maar ook om de verhalen achter de ingrediënten en de impact die hiermee wordt gecreëerd.
Over zijn balans tussen thuis koken en zijn professionele keuken zegt Joris: ‘Professioneel zet ik verrassingen op het menu en wil ik ook oer-Hollandse producten promoten. Thuis eten we met de kinderen zo gezond en gezellig mogelijk. Ik breng die werelden thuis mooi samen.’
Kook zelf als de chef van het jaar met deze tips en recepten:
Joris vertelde ons eerder over 5 magische smaakmakers die hij altijd in huis heeft: gezouten kappertjes, een goede balsamico, trassi (de geurige Indonesische garnalenpasta), nigella en een vleugje pittige piment d’espelette. ‘Deze ingrediënten zorgen ervoor dat ik mijn gerechten altijd een boost kan geven met net dat beetje extra ‘oomph’ en smaakexplosie.’
Benieuwd naar gerechten van deze topchef?
Joris Bijdendijk: ‘Wil je met verse gist brood bakken met veel smaak en een goede korst, laat het dan voorfermenteren. Deze pre-ferment noem je poolish.’Als je het deeg voor het brood zaterdagmiddag al maakt, wordt je zondagse ontbijt à la Joris een eitje! Tip: begin een dag eerder met de poolish.
naar receptDoor havervlokken een nachtje te weken in de koelkast, worden ze heerlijk zacht en romig. En omdat zowel haver als kokos zoet is van nature hoef je geen suiker toe te voegen. Voeg een kleine snuf zout toe en eventueel specerijen zoals kardemom, kaneel, koekkruiden, vanille, of een vleugje gemalen anijszaad, om de smaken te versterken. Havermout smaakt anders al snel flauw.
naar receptTijdens zijn stages in Frankrijk – én van zijn Franse vrouw Elsa – leerde Joris álles over de klassieke Franse keuken. Beheers je de technieken, dan kun je volgens Joris uit elk ingrediënt het beste halen en eindeloos variëren. Primeur: delicious. deelt hierbij alvast een voorproef uit Joris nieuwste boek Chez Bijdendijk.
naar receptProbeer ook deze 9 recepten van Joris Bijdendijk zelf uit en laat je inspireren door zijn kookkunsten.
Lees meer van Joris
Wil je meer weten over zijn culinaire reis? Lees dit artikel over een interview met een piepjonge Joris Bijdendijk, waarin hij vertelt over zijn eerste stappen in de keuken.


