hoe kun je bakpoeder vervangen? De beste oplossingen op een rij

hoe kun je bakpoeder vervangen? De beste oplossingen op een rij
RECEPTEN, STYLING: KIRSTEN JENKINS | FOTOGRAFIE: CHRIS COURT.

Bakpoeder is de held in de keuken van iedere thuisbakker. Een theelepeltje doet wonderen voor het lekker luchtig maken van koekjes en cakes. Ben je lekker aan het mixen en kom je tot de ontdekking dat je bakpoeder op is? Dan ben je waarschijnlijk niet blij. Gelukkig kun je in zo’n situatie bakpoeder vervangen.

Maar, in tegenstelling tot wat veel mensen denken: niet zomaar door baksoda/baking soda. De twee worden nogal eens door elkaar gehaald. Zuiveringszout (of baksoda) heeft zuur nodig om te kunnen werken, denk daarbij aan yoghurt of citroensap. In bakpoeder zit het zuur al ingebouwd, waardoor je het direct aan je beslag kunt toevoegen.

Bakpoeder vervangen door baking soda

Je kunt bakpoeder dus vervangen door baksoda/baking soda, maar let wel even op. delicious.-culinair redacteur en bakexpert Dosia tipt: “Bakpoeder is drie keer zo sterk, dus: 1 theelepel bakpoeder staat gelijk aan 3 theelepels baksoda.”

“En dan moet je dus nog iets zuurs toevoegen om de werking te activeren. Denk aan wijnsteen, citroen, karnemelk, maar ook cacaopoeder kan!” Door bakpoeder te vervangen door baking soda, kan het eindresultaat wel wat anders worden.

Tip: wil je testen of de baking soda achterin je keukenkastje nog werkt? Doe dan een halve theelepel bakpoeder in een bakje en giet er 50 ml kokend water bij. Gaat het goedje borrelen, dan werkt je baking soda nog prima.

Bakpoeder vervangen door zelfrijzend bakmeel

Ook in dit geval moet je even opletten om niet met een platte pannenkoek als baksel te eindigen. Het vraagt namelijk wat rekenwerk. De verhoudingen staan namelijk vast: in een pak vind je 15 gram bakpoeder op 500 gram bloem.

Dosia: “Heb je voor het recept 500 gram bloem nodig en een zakje bakpoeder, dan kun je dit vervangen door zelfrijzend bakmeel. Moet er verhoudingsgewijs meer of minder in dan één zakje, dan kun je toch echt beter naar de supermarkt gaan om nieuw bakpoeder te halen.”

Toch zelf uitrekenen? Rutger van den Broek geeft op zijn website meer informatie.

Lees ook: bakpoeder 101: alles wat je wil weten om gebak perfect luchtig te krijgen