kikkererwten-falafel met muntyoghurt

kikkererwten-falafel met muntyoghurt
RECEPTEN: DARREN ROBERTSON | FOTOGRAFIE: CHRIS COURT | STYLING: DAVID MORGAN.
Voorkeur: vegetarisch

aantal 4 | lunch, lunchgerecht | | | vegetarisch

Peulvruchten zijn lekker, betaalbaar, rijk aan voedingswaarden én multi-inzetbaar! Maak er falafel van en je scoort bij iedereen.

Kooktijd:30

Totale tijd:30

Kookgerei

  • ook nodig: keukenmachine

Ingrediënten

  • 400 g kikkererwten uit blik, afgespoeld en uitgelekt
  • 100 g bimi, fijngesneden
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl gemalen koriander
  • ½ tl paprikapoeder
  • 4 tenen knoflook
  • ½ tl bakpoeder
  • ½ bosje bladpeterselie + extra voor

garnering

  • ½ bosje koriander + extra voor garnering
  • rasp en sap van 1 biocitroen
  • ½ kleine ui, fijngesneden
  • 2 el bloem
  • zonnebloemolie, om in te frituren
  • zeezoutvlokken
  • 125 ml yoghurt
  • ½ bosje muntblaadjes, fijngesneden
  • zoetzure pepers chilisaus en pitabrood, voor erbij

Instructies

  1. Doe de kikkererwten, bimi, gemalen komijn, koriander, paprikapoeder, knoflook, het bakpoeder, de peterselie en korianderblaadjes, citroenrasp en 1 tl zout in de keukenmachine en mix tot grove puree. Doe over in een kom.
  2. Leg de ui tussen twee vellen keuken papier en druk zoveel mogelijk vocht eruit. Meng de ui en bloem door de falafelmix. Breng op smaak met versgemalen peper.
  3. Draai balletjes van het mengsel van ruim 1 el (20 g).
  4. Verhit een bodempje olie (3 cm) in een diepe koekenpan op matig tot hoog vuur. Bak de falafel met enkele tegelijk in 4-5 min. goudbruin en knapperig. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zeezoutvlokken en besprenkel met het citroensap.
  5. Meng intussen in een kom de yoghurt met de muntblaadjes, zout en peper.
  6. Serveer de falafel met de zoetzure pepers, chilisaus, het pitabrood en de muntyoghurt en garneer met nog wat peterselie en koriander.

Voedingswaarde

  • calorieën: 414 kcal
  • eiwit: 12 g
  • vet: 18 g
  • koolhydraten: 47 g

RECEPTEN: DARREN ROBERTSON | FOTOGRAFIE: CHRIS COURT | STYLING: DAVID MORGAN.

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Voor erna: citroen-muntsiroopcake met blauwe bessen