Voorkeur: vegetarisch
aantal 4 | lunch, lunchgerecht | | | vegetarisch
Peulvruchten zijn lekker, betaalbaar, rijk aan voedingswaarden én multi-inzetbaar! Maak er falafel van en je scoort bij iedereen.
Kookgerei
- ook nodig: keukenmachine
Ingrediënten
- 400 g kikkererwten uit blik, afgespoeld en uitgelekt
- 100 g bimi, fijngesneden
- 1 tl gemalen komijn
- 1 tl gemalen koriander
- ½ tl paprikapoeder
- 4 tenen knoflook
- ½ tl bakpoeder
- ½ bosje bladpeterselie + extra voor
garnering
- ½ bosje koriander + extra voor garnering
- rasp en sap van 1 biocitroen
- ½ kleine ui, fijngesneden
- 2 el bloem
- zonnebloemolie, om in te frituren
- zeezoutvlokken
- 125 ml yoghurt
- ½ bosje muntblaadjes, fijngesneden
- zoetzure pepers chilisaus en pitabrood, voor erbij
Instructies
- Doe de kikkererwten, bimi, gemalen komijn, koriander, paprikapoeder, knoflook, het bakpoeder, de peterselie en korianderblaadjes, citroenrasp en 1 tl zout in de keukenmachine en mix tot grove puree. Doe over in een kom.
- Leg de ui tussen twee vellen keuken papier en druk zoveel mogelijk vocht eruit. Meng de ui en bloem door de falafelmix. Breng op smaak met versgemalen peper.
- Draai balletjes van het mengsel van ruim 1 el (20 g).
- Verhit een bodempje olie (3 cm) in een diepe koekenpan op matig tot hoog vuur. Bak de falafel met enkele tegelijk in 4-5 min. goudbruin en knapperig. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zeezoutvlokken en besprenkel met het citroensap.
- Meng intussen in een kom de yoghurt met de muntblaadjes, zout en peper.
- Serveer de falafel met de zoetzure pepers, chilisaus, het pitabrood en de muntyoghurt en garneer met nog wat peterselie en koriander.
Voedingswaarde
- calorieën: 414 kcal
- eiwit: 12 g
- vet: 18 g
- koolhydraten: 47 g
RECEPTEN: DARREN ROBERTSON | FOTOGRAFIE: CHRIS COURT | STYLING: DAVID MORGAN.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Voor erna: citroen-muntsiroopcake met blauwe bessen