Als een KitchenAid toch net even te veel gevraagd is, kun je ook gerust met deze cadeaus aankomen bij de bakkers in je leven. Van een sloffensteker en bakcursus tot het boek dat iedere bakfanaat wil hebben.
1. Deeggarde
Een deeggarde, ook bekend als een Deense deegklopper, is een hele simpele garde van roestvrijstaal die specifiek ontworpen is voor het mengen van zwaar deeg en beslag.
Een deeggarde is ideaal omdat de unieke vorm met lussen efficiënt dikke deegsoorten, zoals zuurdesem, mengt zonder dat het deeg blijft kleven. Het voorkomt luchtinsluiting, wat zorgt voor een betere textuur in het eindproduct. Daarnaast is het zachter voor de glutenontwikkeling, wat essentieel is voor zuurdesembrood met een langere fermentatietijd. Kortom: de tool voor elke (brood)bakker.
vanaf €6,95 via Dille & Kamille of Zuurbrood
2. Sloffensteker
Dit is zo’n specifieke bakvorm die meestal ongebruikt in de keukenkast blijft staan, maar daar is niks ergs aan. Op het moment dat je een slof gaat bakken, ben je dolgelukkig met deze stille gast die al maanden onopgemerkt in je keuken aanwezig is, wachtend op hét moment om de show te stelen. Want alleen met deze vorm krijgt jouw slof die perfecte, bakkerswaardige uitstraling.
Sloffenring via Deksels, €17,95
3. delicious. academy cursus
Soezen, bladerdeeg of de basis van bonbons: in het online aanbod van de delicious. academy vind je voor elke bakker een passende workshop. Je kunt de video’s een jaar lang terugkijken dus je kunt helemaal je eigen tijd en tempo bepalen.
Vanaf €19,95 via deliciousacademy.nl
4. Herbruikbare bakmat
Als je wekelijks bakt gebruik je naast de nodige kilo’s boter, suiker en bloem ook zeker een heleboel bakpapier, wat uiteindelijk allemaal in de prullenbak belandt. Dat kan ook anders. Een siliconen bakmat werkt precies hetzelfde als bakpapier en je kunt hem tot wel 3000x gebruiken voordat-ie toe is aan vervanging. Veel duurzamer dus!
Zo’n bakmat werkt ook perfect als werkoppervlak om deeg, fondant of marsepein op uit te rollen. Daarnaast krult het niet op en komen de afmetingen overeen met de maat van je oven.
5. Aluminium cakeblik
Een aluminium bakblik geleidt warmte snel en gelijkmatig, waardoor je gebak altijd mooi en egaal gaart met een perfect goudbruine korst. Daarnaast is het licht van gewicht, wat het gebruik extra gemakkelijk maakt, zelfs als het bakblik goed gevuld is. Aluminium is bovendien duurzaam en roestvrij, waardoor je er jarenlang plezier van hebt zonder kwaliteitsverlies. Het neemt geen geuren of smaken op, waardoor het ideaal is voor allerlei recepten, van knapperige broden tot zachte cakes.
Cakeblik, €21,50 via o.m. Deksels
6. Nicola lamb’s ‘Bloem, Suiker, Boter’
Tip van onze culi-redacteur Dosia Brewer: ‘Het laatste kookboek dat ik kreeg is nu even mijn lievelingsboek! Er staat ontzettend veel informatie in over de technische en chemische kant van het bakken. Ik ben gek op bakken en erg nieuwsgierig naar wat er precies gebeurt tijdens het bakken en koken. Dus ik ben het boek nu eerst even heerlijk op de bank en in bed aan het lezen!’
Nicola Lamb heeft overigens een fantastische nieuwsbrief: ook heel leuk om cadeau te doen.
Nog meer kookboek-tips van de redactie? Dit zijn onze favorieten van 2024
7. Ovenwanten
Een gezellig kleinigheidje zodat je je lievelingsbakker een paar brandwonden bespaart.
8. Houten taartserveerschaal
In deze categorie zijn natuurlijk nog veel meer cadeaus te bedenken. Van een glazen trifle-schaal, etagere voor petits fours en madeleines, of een marmeren taartplateau. Met de juiste schaal komt je gebak immers nog beter uit de verf. Bijkomend voordeel van deze serveerschaal; door de cloche droogt de taart niet uit.
En deze mag natuurlijk niet ontbreken: shop delicious.! Neem een abonnement op delicious. magazine of bestel ons laatste nummer.