Koffiedrinken is in Berlijn – zoals in meer Europese steden – verheven tot kunst. Waarbij elke koffiecaféhouder zijn eigen bonen en branderij kiest voor zijn espresso of filterkoffie. De interieurs zijn ruig en leeg, maar mét design. Dit zijn een paar van onze favoriete adressen.
Bonanza Coffeeroasters, met 6 jaar hier al een oudgediende, van het duo Kiduk Reus en Yumi Choi. Tren in erlijn is, net als in Nederland, het licht roosteren van de bonen, wat een lichte frisse en zoete smaak oplevert. De Ethiopia-bonen in de filterkoffie smaken aan het einde bijna naar aardbeien en blauwe bessen. Eet daarbij hun lekkere toffeecrunch!
Kaffeebar is de superleuke koffiebar in de leuke Graefestrasse. Johanna Schellenberger koopt haar bonen bij de Berlijnse roosterij Andraschko, pittig, notig en aards. Haar iced latte met melk uit de regio is weergaloos lekker: notig, melkig én pittig. Op de kleine kaart staan eggs benedict, rabarbercrumble en kaneelschnecke; alles even heerlijk.
Oostenrijkse Sophie Wingsamer en Amerikaan Chris Schackman van Five Elephant roosteren zelf hun bonen uit Brazilië, Kenia en Ethiopië. De filter Ethiopia Wote smaakt aards en fris. Sophie is een ster in bakken. Haar Philly cheesecake is tongstrelend zacht en licht. Ze bakt met seizoensfruit van een boer uit de buur. Wij proeven framboos met maanzaad, naar een Pools recept.
Ook bij The Barn is koffie iets serieus. Zij hebben hun eigen roosterij en maar liefst 14 regels voor koffiezetten. Bijvoorbeeld: de geroosterde bonen – alleen van kleine koffieboeren – mogen nooit ouder zijn dan 15 dagen wanneer ze de koffie zetten. Of deze regel: het water dat ze gebruiken is gefilterd en gemineraliseerd door reversed osmosis, wat beter is voor de machine en lekkerdere koffie geeft. En ze hebben een advies voor je: drink de filterkoffie zonder melk en suiker en alle andere koffie sowieso zonder suiker. De melk komt van een bioboer, en als je dan toch suiker wilt, neem dan alleen rietsuiker. Je ziet, ‘coffee on a mission!’