kookboeken om cadeau te vragen: de favorieten van de redactie 2024

kookboeken om cadeau te vragen: de favorieten van de redactie 2024
Derk Jan Wooldrik Carrera culinair

Het is bijna kerst en de verlanglijstjes moeten weer gemaakt worden. Weet jij al iets voor op je wensenlijst? Wij helpen je uit de brand met de favoriete kookboeken uit 2024 van de redactie. Je weet dat een kookboek goed is als je er zo geïnspireerd door raakt, dat je meteen de keuken in duikt!

We hebben ook al een een lijstje gemaakt met de beste vegan kookboeken of de beste Italiaanse kookboeken die je in je kast wilt hebben staan.

Hester, culi-redacteur

Cuisine on Screen – Sachiyo Harada

Toen ik laatst in Antwerpen was kwam ik dit kookboek tegen. Ik houd heel erg van kookboeken die uit meer bestaan dan alleen recepten. Dit kookboek geeft aan de hand van 30 Japanse cultfilms, 60 recepten uit die films. De films worden kort beschreven en de gerechten lekker gefotografeerd. Hoe vaak kijk je niet een film waarin gegeten wordt en dat je dan zin krijgt in dat gerecht? Nu kun je ze dus meteen maken, nadat je de film hebt gezien. Echt een aanrader!’

Café Marseille – Derk Jan Wooldrik

‘Een ander voorbeeld van een kookboek met verhalen is ‘Cafe Marseille’ (en mijn laatste aanwinst), genoemd naar het restaurant in Rotterdam. Verhalen van een scheepskok die je meenemen de wereld over, heerlijke maakbare recepten en een kunstzinnige, tikje ruige vormgeving. Super tof! Ik wil nu heel graag in het gelijknamige restaurant eten…’

Sophie-Fleur, online redacteur

Bij Meera aan tafel – Meera Sodha

‘Dit boek is er eentje dat je steeds weer uit de kast zal trekken, simpelweg omdat de recepten zo maakbaar zijn. Zonder te roepen dat het een simpel-en-snel comfortfood-kookboek is, biedt Meera je vooral heerlijke Aziatische vega-gerechten die je na een lange werkdag vaak binnen een uurtje op tafel zet. Precies wat ik nodig heb als moeder van een één jarig meisje: comfortabele, gezonde maaltijden met veel specerijen en groenten.’

‘Daarnaast is Meera niet zomaar een receptontwikkelaar – haar kennis en passie spatten van de pagina’s. Ze neemt je mee met haar woorden, zodat je aan haar lippen hangt terwijl ze over eten schrijft. Bovenal is dit boek superpersoonlijk. Het is haar verhaal over hoe ze via de keuken haar weg terugvond na een burnout. Maar dat kun je lezen in dit interview!

Briljante bonen – Bloeme Burema

‘Ik neem me elk jaar voor om de zondag ‘bonendag’ te dopen. Dé dag wanneer ik zelf een pondje bonen kook, verdeel in bakjes en invries zodat ik er de hele week plezier van heb. Een pracht van een voornemen, maar de waarheid is dat ik dit in heel 2024 nog maar zes keer heb gedaan. Wil je geen bonen uit blik gebruiken (wat overigens prima is!), dan moet je een klein beetje meer moeite doen om te op tijd te koken (en ontdooien). Gelukkig laat Bloeme je zien waar je het allemaal voor doet, want een kleine bladersessie door haar boek en je wil louter bonen eten. Dus zet dit boek op je verlanglijst en kook elke week van het jaar een nieuw bonenrecept. Gezond en onwijs lekker! Je kunt er zelfs ijs van maken…’ 

Dosia, culi-redacteur

Bloem, suiker, boter – Nicola Lamb

‘Het laatste kookboek dat ik kreeg is nu even mijn lievelingsboek! Er staat ontzettend veel informatie in over de technische en chemische kant van het bakken. Ik ben gek op bakken en erg nieuwsgierig naar wat er precies gebeurt tijdens het bakken en koken. Dus ik ben het boek nu eerst even heerlijk op de bank en in bed aan het lezen!’

Els – online coördinator

Comfort – Yotam Ottolenghi

‘Het is misschien een weinig verrassende keuze, maar ik kom toch uit bij de nieuwe Ottolenghi! Comfort. Voor het oktober-nummer van delicious. mocht ik Yotam en co-auteur Helen Goh interviewen. Onwijs leuk! Yotam tipte al dat zijn gebraden kip met kerriebladdukkah écht een aanrader is voor de feestdagen.’

‘Uit Comfort proefde ik onder andere al zijn flensjes met kaas en kerrie, hummus, geroosterde biet met dragon en walnoot-tarator, platbrood met komijn en koriander, lasagne met courgette en venkel, pasteitjes met aardappel, kaas en chermoula en de no-bake chocolade-koekjestaart. Zoals je van Ottolenghi en team gewend bent, was het allemaal waanzinnig lekker.’

Wist je trouwens dat je bij een abonnement op delicious. het kookboek cadeau krijgt? Bij 4x delicious. magazine, krijg je het Ottolenghi comfort boek als welkomscadeau! Die deal kun je niet overslaan toch? Het perfecte kerstcadeau voor iemand die van koken houd. Bestel het nu hier!

Laura – tekstredacteur

Pride and Pudding – Regula Ysewijn

‘Dit boek komt niet uit dit jaar, maar is het kerstlijstje zeker waard! ’Blessed be he that invented pudding’ is een uitspraak van een reiziger in Engeland uit 1698. Omdat ik steeds minder brood eet en soms wel zin heb in een warm toetje, zocht ik daar een boek bij. Kwam ik uit op Pride and Pudding van Regula Ysewijn. Zij dook in de geschiedenis van hartige (niet mijn ding!) en zoete Britse pudding, en alleen dat is al zo leuk om over te lezen. Ik begon simpel met een bread & butter pudding van oud brood, melk, room, ei, suiker en rozijnen. Té lekker met clotted cream!’

En dit boek mag ook niet missen onder de kerstboom!

GOED WEEKEND! Dat zeggen we heel vaak aan het eind van de week. En meestal betekent dat even pas op de plaats, naar de markt voor verse ingrediënten en dan de keuken in om uitgebreid te koken. Janneke Philippi is de vrouw die je dan graag aan je zijde hebt, want met haar bourgondische inslag helpt ze je aan de beste ideeën en verrukkelijke combinaties voor eenvoudige en elegante etentjes voor het weekend. 

delicious. bundelt in deze luxe limited edition van dit boek een selectie van 150 toprecepten + 18 menusuggesties, van supersnel tot wildpluk, kindvriendelijk of een menu vol comfortfood.

Bestel ‘m hier!