De kerstdagen staan weer voor de deur. Dat betekent tijd om alles weer uit de kast te trekken om je gasten te verassen met een heerlijk kerstdinner. Maak bijvoorbeeld deze dubbelgebakken kaassoufflé met salade als voorgerecht uit het nieuwe nummer. Bestel ‘m hier!
vegetarisch
aantal 4 |
voorgerecht |
feestdagen, feestelijk, kerst, weekend |
internationaal |
vegetarisch
Klassieke perfectie met een twist: deze heerlijke dubbelgebakken kaassoufflé met salade, is een echt feestgerechten. Duik de keuken in en beleef samen op en top kerst.
Kookgerei
- 4-6 ramequins of soufflévormpjes (9-10 cm Ø), ingevet en bestrooid met paneermeel
Ingrediënten
- 50 g boter + extra om mee in te vetten
- paneermeel om mee te bestrooien
- 50 g bloem
- 250 ml melk
- 1 el grove mosterd
- 100 g cheddar geraspt
- 70 g gruyère geraspt
- nootmuskaat naar smaak
- 3 eieren L, gesplitst
- 200 ml slagroom
- 1 takje tijm blaadjes gerist
- 60 g pecorino geraspt
- 1 el appelazijn
- 2 tl grove mosterd
- 2 el olijfolie
- mosterdsla 1 radicchio of 2 stronkjes roodlof, blaadjes losgehaald
Instructies
- Verwarm de oven voor op 185°C. Laat de boter smelten in een steelpan, voeg de bloem toe en bak ± 1 min. mee. Giet de melk erbij en laat al roerend binden. Haal de pan van het vuur en voeg de mosterd, cheddar en gruyère toe en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Voeg de eidooiers toe aan de saus. Klop de eiwitten luchtig in een kom en schep ze voorzichtig door het beslag.
- Verdeel het beslag over de 4 of 6 ramequins. Zet ze in een ovenschaal en vul de schaal voor ²/³ met water. Bak 20-25 min. in de oven of tot ze goudbruin en gaar zijn.
- Haal uit de oven en laat afkoelen. Snijd de randen van de soufflés met een scherp mesje los.
- Verwarm de oven voor op 195°C. Stort de soufflés uit de ramequins en leg ze in 1 grote ovenschaal of afzonderlijke ovenschaaltjes. Meng de slagroom met de tijmblaadjes, pecorino en peper en zout. Schenk dit rond de soufflés in de ovenschaal(tjes) en bak 10-15 min. in de oven.
- Klop intussen een dressing van de appelazijn, mosterd, 2 el olijfolie en peper en zout. Meng door de salade. Serveer de soufflés met de salade.
Voedingswaarde
calorieën: 727kcal
eiwit: 28g
vet: 61g
koolhydraten: 15g
* Als je 4 soufflés maakt is het een klein hoofd- of tussengerecht en als je het verdeelt over 6 vormpjes is het een perfect voorgerecht.
Recepten, Styling, Foodstyling: Les Filles Rouges, Fotografie: Wout Hendrickx
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Lees ook: 8 aardappelklassiekers die niet in je kookrepertoire mogen ontbreken | delicious.magazine