tomatentaart met ui en ansjovis van Meike Krüger

tomatentaart met ui en ansjovis van Meike Krüger
Recept: Meike Krüger | Fotografie: René Mesman | Styling: Hanna van den Bos.

Ieder jaar bakt Meike Krüger tijdens het tomatenseizoen een tomatentaart van de mooiste tomaten die ze kan vinden. Haar tips deelt ze in dit beeldschone recept uit Carbs, Carbs, Carbs – haar nieuwste boek.

In het gloednieuwe kookboek van Meike Krüger vind je nog veel meer troostrijke gerechten met noedels, aardappels, pasta, rijst, peulvruchten, brood en deeg in de hoofdrol. Kortom: carbs, carbs, carbs!

Vlees en vis spelen een bijrol als smaakmaker; veel van de gerechten zijn vegetarisch of gemakkelijk vegetarisch te maken. Er staan fancy gerechten in voor etentjes, maar ook lekker veel simpel comfortfood voor doordeweeks. Bestel het boek hier!

Tomatentaart met ui en ansjovis uit Carbs, Carbs, Carbs

vegetarisch
aantal 4 | hoofdgerecht | | | vegetarisch
Ik heb inmiddels met veel verschillende deegsoorten geëxperimenteerd, en bladerdeeg blijf ik het lekkerst vinden voor een tomatentaart. Door de tomaten overdwars door te snijden en de kroontjes er bij een paar tomaten op te laten zitten, ziet de taart er extra mooi uit.
Vega-tip: Laat de ansjovis achterwege en vervang door 1 theelepel bruine miso.
Kooktijd1 hour
Totale tijd1 hour

Kookgerei

  • Ook nodig: blindbakbonen

Ingrediënten

  • boter, om in te vetten
  • 270 g koelvers bladerdeeg, van ca. 24 x 40 cm
  • 2 el havermout
  • olijfolie, om in te bakken
  • 3 grote uien, in fijne ringen
  • 10 in olie ingelegde ansjovisfilets
  • 1 el tomatenpuree
  • versgemalen zwarte peper, naar smaak
  • 800 g van de allermooiste tomaten in verschillende soorten kleuren en maten
  • zeezoutvlokken, naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Vet een quiche- of taartvorm van zo’n 28 centimeter doorsnede in met boter. Verdeel het bladerdeeg over de bodem en de rand van de vorm. Druk de naden goed aan en prik met een vork het deeg om de 8 centimeter in. Bekleed de bodem losjes met bakpapier en vul de vorm met de blindbakbonen. Bak het deeg zo’n 10 minuten in het midden van de oven. Neem uit de oven en verwijder het bakpapier met de blindbakbonen. Bestrooi het deeg met de havermout (zo blijft de bodem krokant) en zet opzij.
  • Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de uiringen toe en bak totdat ze glazig zijn. Dit duurt minimaal 10 minuten. Voeg de laatste 3 minuten de ansjovis toe en roer tot ze gesmolten zijn. Voeg de tomatenpuree toe en bak al roerend in zo’n 2 minuten aan. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper. Verdeel het mengsel over de deegbodem.
  • Snijd de tomaten doormidden. Laat bij een stuk of 4 tomaten het kroontje zitten. Verdeel de tomaten over het deeg totdat de bodem helemaal bedekt is. Wissel onder- en bovenkanten met elkaar af.
  • Bestrijk de tomaten met olijfolie en bestrooi met zeezoutvlokken. Bak de tomatentaart in het midden van de oven in 20 à 25 minuten verder gaar. Je kunt deze taart koud of warm eten. De kroontjes eet je niet, die zijn voor de sier en zorgen ervoor dat de tomaten heel blijven.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Recept: Meike Krüger | Fotografie: René Mesman | Styling: Hanna van den Bos.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Ook van Meike Krüger: onigiri met toboko