Ik heb inmiddels met veel verschillende deegsoorten geëxperimenteerd, en bladerdeeg blijf ik het lekkerst vinden voor een tomatentaart. Door de tomaten overdwars door te snijden en de kroontjes er bij een paar tomaten op te laten zitten, ziet de taart er extra mooi uit.Vega-tip: Laat de ansjovis achterwege en vervang door 1 theelepel bruine miso.
Kooktijd1 hourhour
Totale tijd1 hourhour
Kookgerei
Ook nodig: blindbakbonen
Ingrediënten
boter,om in te vetten
270gkoelvers bladerdeeg,van ca. 24 x 40 cm
2elhavermout
olijfolie,om in te bakken
3grote uien,in fijne ringen
10in olie ingelegde ansjovisfilets
1eltomatenpuree
versgemalen zwarte peper,naar smaak
800gvan de allermooiste tomaten in verschillende soortenkleuren en maten
zeezoutvlokken,naar smaak
Instructies
Verwarm de oven voor op 200°C.
Vet een quiche- of taartvorm van zo’n 28 centimeter doorsnede in met boter. Verdeel het bladerdeeg over de bodem en de rand van de vorm. Druk de naden goed aan en prik met een vork het deeg om de 8 centimeter in. Bekleed de bodem losjes met bakpapier en vul de vorm met de blindbakbonen. Bak het deeg zo’n 10 minuten in het midden van de oven. Neem uit de oven en verwijder het bakpapier met de blindbakbonen. Bestrooi het deeg met de havermout (zo blijft de bodem krokant) en zet opzij.
Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de uiringen toe en bak totdat ze glazig zijn. Dit duurt minimaal 10 minuten. Voeg de laatste 3 minuten de ansjovis toe en roer tot ze gesmolten zijn. Voeg de tomatenpuree toe en bak al roerend in zo’n 2 minuten aan. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper. Verdeel het mengsel over de deegbodem.
Snijd de tomaten doormidden. Laat bij een stuk of 4 tomaten het kroontje zitten. Verdeel de tomaten over het deeg totdat de bodem helemaal bedekt is. Wissel onder- en bovenkanten met elkaar af.
Bestrijk de tomaten met olijfolie en bestrooi met zeezoutvlokken. Bak de tomatentaart in het midden van de oven in 20 à 25 minuten verder gaar. Je kunt deze taart koud of warm eten. De kroontjes eet je niet, die zijn voor de sier en zorgen ervoor dat de tomaten heel blijven.
Voedingswaarde
auteur: delicious.
Recept: Meike Krüger | Fotografie: René Mesman | Styling: Hanna van den Bos | Uitgever: Carrera Culinair