rösti – alles wat je erover moet weten + 5 recepten

rösti – alles wat je erover moet weten + 5 recepten

Rösti heeft zich in de loop der jaren ontpopt van Zwitsers boerenontbijt tot brunchfavoriet. Snappen we, want zo’n krokante aardappelpannenkoek – nog romig vanbinnen – lusten we allemaal.

Aardappel + pannenkoek = het ultieme comfortfood. Eén hap van deze Zwitserse klassieker en je bent verkocht!

Rauwe of gekookte aardappelen?

Échte rösti – en dan hebben we het over het Zwitsers-Duitse gerecht – wordt gemaakt van voorgekookte aardappelen. Rauwe rösti is een modernere variant en smaakt meer als een latke. Historisch was deze aardappelpannenkoek een stevig boerenontbijt, waar je een portie spek en eieren bij kreeg. Later kwam het op de kaart te staan in Zwitserse restaurants, vaak als bijgerecht bij schnitzel, worst of geschnetzeltes (een ragout van kalfsvlees).

Of je beter rösti kunt maken met rauwe of gekookte aardappelen is dus een kwestie van voorkeur. De een zegt dat rauwe aardappelen de rösti knapperig maakt, terwijl gekookte aardappelen zorgen voor een romige binnenkant. Kies je favoriet! Nog een paar voordelen van voorgekookte aardappelen: ze verkleuren niet (rauw geraspte aardappelen oxideren snel), ze garen sneller, en je hoeft geen water uit de aardappelen te persen – dus geen gedoe met theedoeken.

Welke aardappelsoort is het beste?

Vastkokende aardappelen zijn beter vanwege hun stevigheid en lage zetmeelgehalte. Ze blijven na het koken goed in vorm, waardoor je ze gemakkelijker raspt zonder ze te breken of tot puree te knijpen.

Dit zorgt ervoor dat de geraspte aardappelreepjes mooi gescheiden blijven, wat essentieel is voor de kenmerkende textuur van rösti: krokant aan de buitenkant en zacht vanbinnen. Bovendien geven vastkokende aardappelen minder vocht af, wat helpt om een krokante korst te krijgen zonder dat de rösti papperig wordt.

Hoe voorkom ik dat de rösti uit elkaar valt?

Frustrerend, hè? Als je de rösti goed in de vorm kneed, en aandrukt én niet te vroeg omdraait in de pan gaat het helemaal lukken!

Bakken doe je zo

Je wil de rösti mooi krokant bakken zonder hem aan te branden. Zet de pan daarom op middelhoog vuur en wees geduldig. Een zware koekenpan, bij voorkeur van gietijzer of een pan met antiaanbaklaag, werkt het beste.

Tip: je kunt een rösti al van tevoren bakken, hem af laten koelen en invriezen. Als je hem goed inpakt in folie, blijft hij zeker één maand goed. Voor het opnieuw opwarmen, ontdooi je de rösti en verwarm in een voorverwarmde oven op 180°C.

Variaties? Dit zijn onze favoriete rösti recepten

wortelrösti-burger
Deze feestelijke mini burgers zitten vol wortel! Je serveert ze met augurk, rode ui en zure room! Lekker als hapje of iets groter als indrukwekkend voorgerecht!
naar recept
wortelrösti-burger-delicious
mediterrane rösti met merguez
Of je nu een vlot & vers-dag hebt of iedereen te eten vraagt, met aardappel kook je altijd iets lekkers! Aviko wil je kookweek nóg inspirerender maken met aardappelrecepten en -tips precies op maat. Wat denk je van mediterrane rösti met merguez als bijvoorbeeld de buren blijven eten?
naar recept
aviko-merguez-delicious
röstirondjes met ui & ei
Het contrast tussen de knapperige rösti en het zachte ei is ongeëvenaard. Serveer een grote schaal van deze rondjes tijdens pasen, zet er een salade naast en eindig met een toet. Klaar!
Het perfecte brunchtoetje: rabarber-filopastei met pistache en rozenwater
naar recept
rosti rondjes met ei en ui
groenterösti met ketjapgehakt
Wie heeft er extra carbs nodig met zo'n berg aan groenten en verse kruiden?
naar recept
groenterösti met ketjapgehakt
prei-kruidenrösti met hollandse garnalen
Rösti is niet alleen voorbehouden aan piepers. Wij maken een variant met veel prei, groene kruiden die nog in de koelkast liggen en Hollandse garnalen. En als je een vega-versie wil vervang je de garnalen door Taggiasche olijven. 
naar recept
rösti-delicious

Zoek je nog een fantastisch dessert? Maak: zuppa inglese met gekaramelliseerde vijgen