Chef Norman Musa is de éxpert van de Maleisische keuken. Aan de hand van 60 must-eat gerechten neemt hij je mee op een culinaire reis door Maleisië. Proef alvast zijn nasi goreng met ei en tafelzuur.
Nog maar weinig mensen kennen de authentieke Maleisische keuken. Die keuken is een culinaire smeltkroes van veelzijdige smaken, beïnvloed door onder meer Maleiers, immigranten uit China en India en nakomelingen van al deze mensen, bekend als ‘peranakan’.
Chef Norman Musa schotelt ons Maleisische gerechten voor die je simpelweg móet eten. Van klassiekers als nasi lemak en roti canai, streetfood snacks als popiah goreng (sticky loempia’s) tot streekgerechten als kari ikan (viscurry). En vergeet niet zijn aromatische bingka pandan (pandanpudding) op tafel te zetten als toetje. Alle recepten staan in zijn nieuwste kookboek Het lekkerste uit Maleisië.
Nasi goreng, telur goreng & jeruk sayuran (gebakken rijst, gebakken ei & tafelzuur)
Ingrediënten
- 2 el plantaardige olie, plus wat extra
- 3 eieren
- 30 g gedroogde ansjovis, ingewanden verwijderd, gewassen en gedroogd
- 1 middelgrote ui, in blokjes gesneden
- 3 tenen knoflook, fijngehakt
- 200 g kippendijen, in kleine blokjes gesneden
- 1 el lichte sojasaus
- 300 g gekookte en afgekoelde rijst
- 1 el chilipasta
- 1/2 tl gemalen witte peper
- 2 el zoete sojasaus
- 100 g waterspinazie
Voor de ingemaakte groenten
- 3 el suiker
- 3 el rijstwijnazijn
- 1 tomaat, gehalveerd, zaadjes verwijderd en in lange reepjes gesneden
- 1/2 rode ui, in dunne ringen gesneden
- 1/2 komkommer, in de lengte gehalveerd, zaadlijsten verwijderd en in dunne halvemaantjes gesneden
Instructies
- Voor de ingemaakte groenten: meng de suikergoed met 100 ml kokend water. Roer tot de suiker volledig is opgelost en voeg dan de azijn, tomaat, ui en komkommer toe. Meng goed en zet opzij.
- Verhit 2 eetlepels olie in een wok of grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak 2 eieren, één voor één: breek een ei boven de pan en bak het 23 minuten, totdat het eiwit volledig gestold is en de dooier nog vloeibaar is. Leg voorzichtig op een bord en herhaal dit voor het tweede ei. Zet opzij.
- Bak de ansjovis in de resterende olie in de wok of koekenpan op middelhoog vuur 23 minuten, of tot ze knapperig zijn. Leg ze op hetzelfde bord als de eieren.
- Roer de ui en knoflook door de wok of koekenpanen bak ze 2 minuten. Voeg de kip en lichte sojasaus toe en bak 3 minuten, of totdat de kip gaar is.
- Voeg de rijst, chilipasta, witte peper, zoete sojasaus en waterspinazie toe. Roerbak 23 minuten totdat de spinazie geslonken is en schuif het mengsel naar één kant van de wok of koekenpan.Druppel een beetje olie op de bodem van de pan, breek het laatste ei erboven en laat het stollen.Roer het ei door de rijst. Voeg tot slot de gebakken ansjovis toe, bak nog 1 minuut en zet het vuur uit.
- Schep de rijst op een mooie serveerschaal en legde gebakken eieren erbovenop. Serveer direct.
Voedingswaarde
Bekijk ook deze nasi lemak met kruidig kokos-rundvlees