nasi goreng uit Het lekkerste uit Maleisië

nasi goreng uit Het lekkerste uit Maleisië
Recept: Norman Musa | Fotografie: Rachel Luckhurst Photography, Edwin van Vleuten, privécollectie Norman Musa | Styling: Annemieke Paarlberg.

Chef Norman Musa is de éxpert van de Maleisische keuken. Aan de hand van 60 must-eat gerechten neemt hij je mee op een culinaire reis door Maleisië. Proef alvast zijn nasi goreng met ei en tafelzuur.

Nog maar weinig mensen kennen de authentieke Maleisische keuken. Die keuken is een culinaire smeltkroes van veelzijdige smaken, beïnvloed door onder meer Maleiers, immigranten uit China en India en nakomelingen van al deze mensen, bekend als ‘peranakan’.

Chef Norman Musa schotelt ons Maleisische gerechten voor die je simpelweg móet eten. Van klassiekers als nasi lemak en roti canai, streetfood snacks als popiah goreng (sticky loempia’s) tot streekgerechten als kari ikan (viscurry). En vergeet niet zijn aromatische bingka pandan (pandanpudding) op tafel te zetten als toetje. Alle recepten staan in zijn nieuwste kookboek Het lekkerste uit Maleisië.

Nasi goreng, telur goreng & jeruk sayuran (gebakken rijst, gebakken ei & tafelzuur)

aantal 2 | hoofdgerecht | doordeweeks, weekend | aziatisch, maleisie |
Dit smakelijke gerecht lijkt sterk op de Indonesische nasi goreng en het is een absolute aanrader om de gebakken ansjovis aan de nasi toe te voegen. Je kunt de waterspinazie vervangen door babyspinazie of boerenkool.
Kooktijd30 minutes
Totale tijd30 minutes

Ingrediënten

  • 2 el plantaardige olie, plus wat extra
  • 3 eieren
  • 30 g gedroogde ansjovis, ingewanden verwijderd, gewassen en gedroogd
  • 1 middelgrote ui, in blokjes gesneden
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 200 g kippendijen, in kleine blokjes gesneden
  • 1 el lichte sojasaus
  • 300 g gekookte en afgekoelde rijst
  • 1 el chilipasta
  • 1/2 tl gemalen witte peper
  • 2 el zoete sojasaus
  • 100 g waterspinazie

Voor de ingemaakte groenten

  • 3 el suiker
  • 3 el rijstwijnazijn
  • 1 tomaat, gehalveerd, zaadjes verwijderd en in lange reepjes gesneden
  • 1/2 rode ui, in dunne ringen gesneden
  • 1/2 komkommer, in de lengte gehalveerd, zaadlijsten verwijderd en in dunne halvemaantjes gesneden

Instructies

  • Voor de ingemaakte groenten: meng de suikergoed met 100 ml kokend water. Roer tot de suiker volledig is opgelost en voeg dan de azijn, tomaat, ui en komkommer toe. Meng goed en zet opzij.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een wok of grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak 2 eieren, één voor één: breek een ei boven de pan en bak het 2­3 minuten, totdat het eiwit volledig gestold is en de dooier nog vloeibaar is. Leg voorzichtig op een bord en herhaal dit voor het tweede ei. Zet opzij.
  • Bak de ansjovis in de resterende olie in de wok of koekenpan op middelhoog vuur 2­3 minuten, of tot ze knapperig zijn. Leg ze op hetzelfde bord als de eieren.
  • Roer de ui en knoflook door de wok of koekenpanen bak ze 2 minuten. Voeg de kip en lichte soja­saus toe en bak 3 minuten, of totdat de kip gaar is.
  • Voeg de rijst, chilipasta, witte peper, zoete soja­saus en waterspinazie toe. Roerbak 2­3 minuten totdat de spinazie geslonken is en schuif het mengsel naar één kant van de wok of koekenpan.Druppel een beetje olie op de bodem van de pan, breek het laatste ei erboven en laat het stollen.Roer het ei door de rijst. Voeg tot slot de gebakken ansjovis toe, bak nog 1 minuut en zet het vuur uit.
  • Schep de rijst op een mooie serveerschaal en legde gebakken eieren erbovenop. Serveer direct.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Recept: Norman Musa | Fotografie: Rachel Luckhurst Photography, Edwin van Vleuten, privécollectie Norman Musa | Styling: Annemieke Paarlberg.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bekijk ook deze nasi lemak met kruidig kokos-rundvlees