Dit smakelijke gerecht lijkt sterk op de Indonesische nasi goreng en het is een
absolute aanrader om de gebakken ansjovis aan de nasi toe te voegen. Je kunt de waterspinazie vervangen door babyspinazie of boerenkool.
Kooktijd30 minutesminutes
Totale tijd30 minutesminutes
Ingrediënten
2elplantaardige olie,plus wat extra
3eieren
30ggedroogde ansjovis,ingewanden verwijderd, gewassen en gedroogd
1middelgrote ui,in blokjes gesneden
3tenenknoflook,fijngehakt
200gkippendijen,in kleine blokjes gesneden
1ellichte sojasaus
300ggekookte en afgekoelde rijst
1elchilipasta
1/2tlgemalen witte peper
2elzoete sojasaus
100gwaterspinazie
Voor de ingemaakte groenten
3elsuiker
3elrijstwijnazijn
1tomaat,gehalveerd, zaadjes verwijderd en in lange reepjes gesneden
1/2rode ui,in dunne ringen gesneden
1/2komkommer,in de lengte gehalveerd, zaadlijsten verwijderd en in dunne halvemaantjes gesneden
Instructies
Voor de ingemaakte groenten: meng de suikergoed met 100 ml kokend water. Roer tot de suiker volledig is opgelost en voeg dan de azijn, tomaat, ui en komkommer toe. Meng goed en zet opzij.
Verhit 2 eetlepels olie in een wok of grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak 2 eieren, één voor één: breek een ei boven de pan en bak het 23 minuten, totdat het eiwit volledig gestold is en de dooier nog vloeibaar is. Leg voorzichtig op een bord en herhaal dit voor het tweede ei. Zet opzij.
Bak de ansjovis in de resterende olie in de wok of koekenpan op middelhoog vuur 23 minuten, of tot ze knapperig zijn. Leg ze op hetzelfde bord als de eieren.
Roer de ui en knoflook door de wok of koekenpanen bak ze 2 minuten. Voeg de kip en lichte sojasaus toe en bak 3 minuten, of totdat de kip gaar is.
Voeg de rijst, chilipasta, witte peper, zoete sojasaus en waterspinazie toe. Roerbak 23 minuten totdat de spinazie geslonken is en schuif het mengsel naar één kant van de wok of koekenpan.Druppel een beetje olie op de bodem van de pan, breek het laatste ei erboven en laat het stollen.Roer het ei door de rijst. Voeg tot slot de gebakken ansjovis toe, bak nog 1 minuut en zet het vuur uit.
Schep de rijst op een mooie serveerschaal en legde gebakken eieren erbovenop. Serveer direct.
Voedingswaarde
auteur: delicious.
Recept: Norman Musa | Fotografie: Rachel Luckhurst Photography, Edwin van Vleuten, privécollectie Norman Musa | Styling: Annemieke Paarlberg.