Guanciale is een Italiaanse specialiteit gemaakt van varkenswang. Het vlees is rijk aan smaak en vet, wat het perfect maakt voor pasta carbonara, amatriciana en gricia. Dankzij het vet smelt guanciale tijdens het koken, waardoor het een romige, volle smaak aan je gerechten geeft.
In tegenstelling tot pancetta en spek, die van het buikvet zijn gemaakt, komt guanciale uit de wang en nek van het varken. Het wordt ingewreven met zout, peper en vaak ook kruiden, waarna het minimaal drie maanden wordt gedroogd. Zo krijg je een geconcentreerde, nootachtige smaak.
Hoe gebruik je guanciale?
Snijd het in blokjes of reepjes en bak het langzaam in een pan zonder extra vet. Het vet smelt en de guanciale wordt lekker knapperig. Het vet vormt vervolgens de basis voor je pastasaus. Voeg de gekookte pasta direct toe aan de pan en meng met geraspte pecorino voor een simpel, maar heerlijk Italiaans maal.
Of volg dit recept voor spaghetti alla carbonara:
Guanciale vervangen
Kun je geen guanciale vinden? Gebruik dan pancetta of spek als vervanger. Het heeft niet exact dezelfde smaak, maar komt wel in de buurt.
Guanciale is te vinden bij delicatessenzaken, online onder andere bij Albert Heijn, en is een must-try voor iedereen die van Italiaanse keuken houdt. Een keer proberen, en je wilt nooit meer anders!
Bekijk ook: Italiaans tussengerecht: 30x primo – gnocchi, risotto en pasta!