chocoladedessert met mokkaroom

chocoladedessert met mokkaroom
aantal 8 | dessert, gebak, nagerecht, taart, zoet | feestdagen, feestelijk, kerst, weekend | internationaal |
Dit chocoladedessert met mokkaroom is een echt comfort kersttoetje. Met een knapperige top, fudgy binnenkant en een dikke chocoladesaus onderin, is dit een fantastisch dessert. Een kwestie van uit de oven halen en niets meer aan doen… Of toch een bolletje ijs erbij?
voorbereiding35 minutes
oven35 minutes
totale tijd1 hour 10 minutes

Kookgerei

  • ovenschaal van 24 cm Ø en 5 cm diep (1,5 l inh.), ingevet

ingrediënten

  • 80 g boter in stukjes + extra om mee in te vetten
  • 100 g pure chocolade 70% cacao
  • 80 g bruine basterdsuiker
  • 180 ml melk
  • 2 eieren op kamertemperatuur, losgeroerd
  • 225 g bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 100 g witte chocolade in stukjes

mokkaroom

  • 3 el koffielikeur of afgekoelde espresso
  • 3 el bruine basterdsuiker
  • 300 ml zure room

mokkasaus

  • 125 ml koffielikeur of afgekoelde espresso
  • 2 el cacaopoeder
  • 170 g bruine basterdsuiker

instructies

  • Verwarm de oven voor op 180ºC.
  • Doe voor de mokkaroom de koffielikeur en suiker in een kleine kom en roer door elkaar tot de suiker is opgelost. Roer de zure room erdoor en zet de mokkaroom tot gebruik in de koelkast.
  • Verwarm in een steelpan de boter, pure chocolade, suiker en melk 3-5 min. onder af en toe roeren op laag vuur, tot je een glad mengsel krijgt. Neem de pan van het vuur en laat het mengsel 5 min. afkoelen bij kamertemperatuur.
  • Klop de eieren, bloem en het bakpoeder erdoor, zodat je een dik en glad beslag krijgt. Roer de stukjes witte chocolade erdoor, schep het beslag in de ovenschaal en strijk de bovenkant glad.
  • Klop in een grote, hittebestendige maatbeker alle ingrediënten voor de mokkasaus met 250 ml kokendheet water door elkaar tot de suiker en het cacaopoeder zijn opgelost. Schenk deze saus voorzichtig over de bolle kant van een grote metalen lepel gelijkmatig over het beslag in de ovenschaal. Zet de ovenschaal op een bakplaat en zet in de oven. Bak 30-35 min. tot hij lichtbruin en mooi gerezen is. Hij is vanbinnen gaar als een in het midden ingestoken satéprikker er schoon uitkomt. Serveer meteen met de mokkaroom.
Voedingswaarde:
calorieën: 578kcal
|
eiwit: 9g
|
vet: 24g
|
koolhydraten: 75g
auteur: delicious.
Recepten, bereiding: Tracey Pattison, fotografie: Alan Jensen, styling: Vivien Walsh
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Lees ook: De 21 lekkerste desserts met drank

chocoladedessert met mokkaroom
Recepten, bereiding: Tracey Pattison, fotografie: Alan Jensen, styling: Vivien Walsh