waarom je een gedeukt blik beter niet kunt kopen

waarom je een gedeukt blik beter niet kunt kopen
Getty

Naast verse groente, gaan we ook regelmatig voor groenten uit blik: linzen, bonen of rode kool. Natuurlijk let je even op de hoeveelheid toegevoegde zout, suiker en e-nummers, maar: kijk ook eens beter naar het blik zelf. Heeft het blik een deuk, let dan even op.

Een klein deukje kan geen kwaad, maar groente uit een blik met grote deuken kun je beter weggooien. Er kunnen namelijk stoffen zoals tin in de groente zijn gekomen. Aan de binnenkant van een blik zit een beschermlaag van tin. Als deze beschadigd is, kan het dus in je groente komen. Hierdoor loop je meer kans op een voedselvergiftiging.

Binnenkant blik

Blikken worden aan de binnenkant voorzien van een laag kunststof. Deze zorgt ervoor dat stoffen zoals tin vanuit het blik niet in het product terecht kunnen komen. Deze laag blijft heel bij kleine deukjes, maar bij erg beschadigde blikken kan de laag kapot zijn.

Tin is niet erg giftig, maar een hoge dosis kan de maag behoorlijk irriteren. Daarnaast kan het zijn dat zuurstof en ziektekiemen bij de groente zijn terechtgekomen. Hierdoor kan de inhoud bedorven zijn. Je kunt dan een voedselvergiftiging oplopen.

Wanneer weggooien?

Gooi een blik dus altijd weg als de deuk op een naad of rand zit of als het blik bol staat. Ziet de inhoud er raar uit of ruikt het vreemd? Gooi het ook dan weg!

Is hummus echt zo gezond? Lees het artikel op Gezondheidsnet.nl

Lees ook: waarom restjes rijst gevaarlijker zijn dan je denkt