tarbot uit de oven met geroosterde groenten en dragonpesto

tarbot uit de oven met geroosterde groenten en dragonpesto
Recepten: Bart van Olphen, Fotografie: Chantal Arnts, Styling: Esther de Munnik, Bereiding: Yvonne Jimmink
glutenvrij, glutenvrij / lactosevrij, lactosevrij
aantal 4 | hoofd, hoofdgerecht | feestdagen, feestelijk, kerst, weekend | internationaal | glutenvrij, lactosevrij
Een fantastische platvis met een fantastische smaak. Dit gerecht is geïnspireerd op Jamie Oliver's kookspel: je proeft de vis en groente in hun puurste vorm. Belangrijk is dat je de groente niet te dik snijdt, zodat alles ongeveer tegelijkertijd gaar is met de vis. De dragonpesto past er perfect bij.
Voorbereiding30 minutes
oven25 minutes
Totale tijd55 minutes

Kookgerei

  • vijzel

Ingrediënten

  • 1 hele tarbot van 1000-1200 g schoongemaakt
  • 1 citroen in plakken gesneden
  • 3 rode of gele paprika’s, zonder zaadlijsten, in dunne reepjes
  • 2 rode uien grof gesneden
  • 1 bol knoflook overdwars gehalveerd
  • 2 venkelknollen grof gesneden
  • rasp van 1 biosinaasappel
  • 5 el olijfolie

dragonpesto

  • ½ teen knoflook grof gehakt
  • 16 takjes dragon blaadjes geplukt
  • 8 takjes peterselie blaadjes geplukt
  • 60 g pijnboompitten
  • 60 g Parmezaanse kaas geraspt
  • 150 ml olijfolie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bestrijk de tarbot met 2 el olijfolie, bestrooi met zout en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Meng in een grote kom de citroen, paprika, ui, knoflook, venkel, sinaasappelrasp, olijfolie, peper en zout. Leg de groenten rond de vis op de bakplaat. Zet de schaal afhankelijk van de dikte van de tarbot 18-22 min. in de oven tot de groenten en de vis gaar zijn. Je kunt testen of de vis gaar is door net achter de kop het vlees van de graat te drukken. Als dat makkelijk lukt, is de vis klaar.
  • Maak intussen de dragonpesto. Wrijf de knoflook met de dragon en peterselie met een snufje zout fijn in een vijzel of gebruik de staafmixer. Voeg de pijnboompitten toe en mix ze fijn. Roer met een lepel de Parmezaanse kaas erdoor en daarna de olijfolie.
  • Haal de vis met de groenten uit de oven, knijp de knoflook uit de schil en schep de groenten om. Serveer met de pesto.

Voedingswaarde

calorieën: 654kcal
eiwit: 51g
vet: 42g
koolhydraten: 14g
auteur: delicious.
Recepten: Bart van Olphen, Fotografie: Chantal Arnts, Styling: Esther de Munnik, Bereiding: Yvonne Jimmink
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Lees ook: 24 gezonde visrecepten, want vette vis mag vaker op tafel