appelmoes maken: recept + alles wat je moet weten

Voor het Hollandse kind is het equivalent van avondeten appelmoes, dat hóórt gewoon op tafel. Laten we eerlijk zijn: wie heeft er als kind niet gebedeld om die extra schep appelmoes naast de stamppot?

Een geslaagde appelmoes is zo simpel als appels koken in een pan met een beetje suiker. Een snuf kaneel, gember of misschien wel kruidnagel zijn allemaal optioneel. Want ook hier geldt dat minder opsmuk beter smaakt. Het enige wat je hoeft te doen is de appels schillen, in stukken snijden en opzetten op het vuur met wat zout. Zorg dat je een plons water toevoegt zodat de bodem van de pan net is bedekt.

Voeg vooral niet teveel water toe, want de appels laten zelf hun vocht los, anders heb je straks appelsap in plaats van moes. Een klein beetje water is dus echt voldoende. Je kan altijd wat meer toevoegen als je merkt dat de appelmoes te droog wordt.

Suiker?

Appelmoes is zo vreselijk lekker omdat het zowel fris als zoet smaakt. Je kunt dus het beste een zure appel gebruiken en pas na het koken de appelmoes op smaak brengen met suiker. Tijdens het koken kunnen de van nature aanwezige suikers in de appels namelijk ook vrijkomen, waardoor de smaak vanzelf zoeter wordt.

Door te beginnen met een zure appel, zoals een Goudreinet of Elstar, krijg je een mooie balans tussen zoet en fris. Zo kun je na het koken precies de juiste hoeveelheid suiker toevoegen, afhankelijk van hoe zoet je de appelmoes wil hebben. Let op: koud zal de appelmoes minder zoet smaken dan warm.

Appelmoes maken: zo lang moeten de appels koken

Als je een zachte, gare moes wil kun je de appels het beste wat langer zachtjes doorkoken. Zeker 15 minuten. Eventueel kun je de appelmoes nog pureren als je geen stukjes wil. Voor een rommelige moes (onze favoriet) laat je de appels net lang genoeg pruttelen tot er een saus ontstaat, maar je ook nog genoeg frisse stukken hebt.

Appelmoes maken met extra smaak

Je kunt heel eenvoudig je eigen draai aan de moes geven. Voeg bijvoorbeeld een van de onderstaande ingrediënten toe:

• Kaneel
• Kruidnagel
• Anijs- of venkelzaad
• Rozenwater
• Vanille
• Nootmuskaat
• Rozemarijn, tijm of salie
• Peren
• Amandelextract

Basisrecept appelmoes

Hier is een eenvoudig basisrecept voor een pot van ongeveer 700 gram.

Wat heb je nodig?

1 kg appels, bij voorkeur een mix van zure en zoete appels, zoals Elstar, Goudreinet of Jonagold
100 ml water
suiker naar smaak
1 tl kaneel, optioneel
1 el citroensap (om de frisheid te behouden)

Stap voor stap

  1. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in kleine stukjes.
  2. Doe de appelstukjes in een pan samen met het water en het citroensap. Breng dit aan de kook en laat het ongeveer 15-20 minuten zachtjes pruttelen, totdat de appels zacht zijn.
  3. Voor een gladde appelmoes kun je nu de appelmoes pureren met een staafmixer. Of gebruik een aardappelstamper voor een grovere structuur.
  4. Voeg de suiker en eventueel de kaneel toe. Roer goed door en proef of de appelmoes zoet genoeg is. Voeg eventueel meer suiker toe.
  5. Laat de appelmoes afkoelen en giet het over in een goed schoongemaakte pot. Sluit de pot goed af en bewaar hem in de koelkast. De appelmoes blijft ongeveer een week houdbaar.

Als je de appelmoes langer wilt bewaren, kun je de potten steriliseren en de appelmoes in weckpotten bewaren voor later gebruik.

Nog een leuk condiment om eens zelf te maken: mosterd!

Unsplash