Rutgers bakrecepten: dit zijn de favorieten van de redactie

Heb je binnenkort een verjaardag, diner, date of gewoon zin om op een luie zondag de keuken in te duiken? Rutger van den Broek, winnaar van het eerste seizoen van Heel Holland Bakt, heeft voor elke gelegenheid een perfect bakrecept. Dit zijn de favorieten van de redactie.

Als vaste gast bij delicious. deelt Rutger regelmatig zijn onweerstaanbare creaties, waar je letterlijk je vingers bij aflikt. Met een eigen rubriek in delicious. magazine en online masterclasses bij de delicious. academy, weet hij keer op keer iedereen te verrassen met zijn overheerlijke baksels.

Onze favoriete bakrecepten van Rutger

Boterkoek

Toen aan Nancy, hoofdredacteur van delicious., werd gevraagd wat haar favoriete recept van Rutger is, antwoordde ze direct: “Oh, dat is voor mij heel simpel! Met stip de boterkoek. Ik maak hem al jaren volgens zijn recept en, net als Rutger, ben ik heerlijk royaal met de boter en de suiker, want die maken hem zo verrukkelijk. Ik maak altijd een dubbele portie, want iedereen is er dol op. Vrienden en familie vragen me vaak of ik in plaats van een cadeautje een boterkoek voor de jarige wil meenemen.”

Kardemombullar

Liselore en Hester zijn het met elkaar eens. “De kardemombullar van Rutger zijn gekmakend lekker! Hester: “In Zweden at ik ze warm, net uit de oven op het eiland Ven. Sticky, crunchy en verrukkelijk!” Liselore heeft ze het liefst elk weekend bij haar kopje koffie. “Ik houd van de smaak van kardemom in zoete baksels, een perfecte frisse, maar toch warme tegenhanger voor de zoetigheid.”

kardemombullar van Rutger
Deze Zweedse geknoopte broodjes zijn onweerstaanbaar door hun heerlijke kardemomvulling. Het vormen van de broodjes lijkt misschien lastig, maar krijg je vanzelf onder de knie. Maar goed ook, want van deze zoete broodjes blijf je eten!
naar recept
Rutger bakt kardemombullar stap 9

Picknickbrood met gegrilde groenten en feta

Tekstredacteur Laura: ‘Eigenlijk kook ik liever dan ik bak. Als ik iets bak dan liefst hartig en zeker niet te ingewikkeld. Laatst maakte ik in het weekend Rutgers picknickbrood met gegrilde groente & feta. Ook omdat ik nog een aubergine en puntpaprika in huis had en buiten wilde eten. Ik haalde nog snel wat verse munt en dille en een blokje feta erbij. Het deeg moest een uurtje rijzen en in die tijd grilde ik de groente, las de krant en maakte een groene salade voor erbij. Zo simpel kan het zijn en…  buitenlunch geslaagd!’   

Rutger bakt: picknickbrood met gegrilde groenten en feta
Alleen maar ‘oh’s’ en ‘ah’s waren er te horen op de redactie, na het zien van dit picknickbrood van Rutger. En lékker dat-ie was! Rutger: ‘De combinatie van krakend vers brood en gegrilde groenten is waanzinnig!’
naar recept
picknickbrood met gegrilde groenten en feta | delicious

Bosvruchtenslof met pistachespijs

Waar slof is, is Sophie Fleur. “Het is gewoon een soort dubbel- nee trippledekker (bestaat dat?), van alles wat ik zoek in gebak. Het deeg staat stijf van de boter en is perfect taai en bros, een beetje zoals een goede brok speculaas. Wil je ‘m echt goed chewy, dan moet je Zeeuwse bloem toevoegen aan je deeg.”

In de klassieke versie komt de frangipane van amandel daarbovenop, maar Rutger geeft een twist met pistache. Je kunt natuurlijk ook de pistache vervangen door hazelnoot of walnoot.

Tot slot komt er een nostalgische laag zijdezachte custard overheen. “Dit brengt me direct terug naar de warme vanillevla van mijn moeder, maar dan op een taart, en met extra vanille; stukken lekkerder! Bosvruchten erop – eventueel slagroom, maar dat hoeft niet – en je hebt het lekkerste gebak uit de lage landen te pakken.”

Rutger bakt slof recept: bosvruchtenslof met pistachespijs
Een knapperige en iets chewy bodem, een smeuïge laag notenspijs, frisse fruitroom en vers zomerfruit bovenop: deze slof heeft het allemaal. Met dit recept bak je twee sloffen. Je kunt de al gebakken bodem zonder topping ook heel goed invriezen!
naar recept
sloffen Rutger van den broek

Klassieke aardbeienslof

Marketing manager Arjen is net als Sophie Fleur gek op sloffen, maar hij houdt toch het meest van de klassieke aardbeienslof. “In een aardbeienslof zit eigenlijk alles wat je in een gebakje wilt hebben: variatie in textuur (krokante korst, taaie spijsvulling, zachte/vette room), variatie in smaak (zoet gebak, licht zure vruchten) en het ziet er spectaculair uit. Ik krijg er in ieder geval enorm veel zin in & duik dit weekend nog de keuken in om er eentje te maken!”

De klassieke aardbeienslof van Rutger
Sloffen zijn een van onze favoriete gebaksoorten. Vooral dat sloffendeeg: knapperig, iets taai en met een lekkere laag amandelspijs… we zijn er gek op! Je kunt ze met bijna alles maken wat je maar lekker vindt. Dé manier om seizoensfruit te gebruiken! Zelf een aardbeienslof maken? Rutger van den Broek leert je hoe.
naar recept

Zin gekregen in Rutger zijn bakrecepten? 6x recepten van Rutger

Cheesecake-brownies met sinaasappel & kaneel
Na een paar kilo boter, suiker en chocolade ontwikkelde Rutger zijn ultieme brownierecept: 'Dat is nu al bijna 10 jaar geleden en ik ben er nog altijd net zo blij mee als toen.
''Met een goede basis kun je variëren en dat heb ik voor deze variant ook gedaan. Het browniebeslag is gemarmerd met sinaasappelcheesecake en extra op smaak gebracht met kaneel. Ik denk dat dit mijn nieuwe favoriet wordt, want het is op en top comfortfood!'
naar recept
cheesecake-brownies rutger bakt
abrikozenkoeken van Rutger Bakt
Zin in zo’n oud-Hollandse klassieker? Bak dan deze abrikozenkoeken die precies zo smaken als ze eruitzien. Boterig, fris zoet, fruitig en extra lekker met vers geroosterde amandelen.
naar recept
abrikozenkoeken
flan karamel
Flan karamel is een zijdezachte crème met karamelsaus die er na het storten langzaam overheen vloeit. Geen wonder dat flan in Zuid-Europa en Latijns-Amerika zo populair is. In Frankrijk heet dit geliefde dessert crème caramel.
Het perfecte toetje voor karamelliefhebbers en ideaal om van tevoren te maken! In no time heb je zijdezachte flan met karamelsaus. Je moet alleen wat geduld hebben om de smaken te laten intrekken én ze vragen nog wat tijd in de oven en koelkast.
naar recept
flan karamel rutger bakt
gebakken cheesecake: hét recept van Rutger Bakt
Sinds Rutger ontdekte dat gebakken cheesecake wél lekker is, bakt hij ze zelf. Proef zijn zomervariant met nectarine en passiefruit en je wilt niets anders meer!
naar recept
gebakken cheesecake vanrutger van den broek
Rutger bakt: frangipanetaartje met mango en blauwe bessen
Rutger bakt voor delicious. een frangipanetaartje met mango en blauwe bessen. Rutger, de allereerste winnaar van Heel Holland Bakt: ‘In deze taart proef je veel verschillende structuren; knapperig amandeldeeg, zachte pistache-frangipane, romige banketbakkersroom, vers fruit en pistachenootjes om het af te maken. Geniet!’
naar recept
tropisch taartje mango blauwe bessen | delicious
Rutger bakt: bokkenpootjes met koffieganache
Bokkenpootjes! In Heel Holland Bakt gaan ze er deze week ook mee aan de slag: de oer-Hollandsekoekjes.Heb je na die technische opdracht meteen zin om zelf aan de slag te gaan met bokkenpootjes? Winnaar het van het eerste seizoen Rutger van den Broek deelt zijn recept voor deze klassieker van het Nederlands banket.
naar recept
bokkenpoot - delicious

Lees ook: chili-olie en andere pittige condimenten: de favo’s van de redactie (deliciousmagazine.nl)

Rutgers bakrecepten: dit zijn de favorieten van de redactie
Fotograaf: Ernie Enkelaar